Hof van Savoye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Hof van Savoye te Mechelen
Tuin van het Hof van Savoye
Hof Van Savoye
Hof van Savoye Mechelen 04.jpg

Het Hof Van Savoye ook wel Paleis van Margaretha van Oostenrijk genoemd is een 16e-eeuws gebouw in Mechelen, en een van de eerste renaissancegebouwen in de Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk was landvoogdes van de Nederlanden.

Het was eerst een stadspaleis van ridder Hieronymus Lauweryn, de raadsheer en hofmeester van Margaretha uit een bekende humanistische familie uit Brugge. Na problemen met zijn gezondheid kreeg Margaretha van Oostenrijk het huis toegewezen gelegen in de Korte Maagdenstraat, maar het werd te klein. In 1507 begon de verbouwing.

Een tweede bouwcampagne gebeurde van 1517 tot 1530 onder leiding van Rombout II Keldermans met de verandering aan de Keizerstraat. Tot aan haar dood in 1530 verbleef Margaretha in dit paleis. Raadsleden kwamen er op bezoek, zoals Willem van Croÿ en Hendrik III van Nassau-Breda. In haar bibliotheek bewaarde ze de Azteekse schatten opgestuurd door Hernan Cortes.[1]

In 1546 werd dit gebouw beschadigd tijdens de ontploffing van de Zandpoort. Tot 1561 bleef het stadseigendom, in dat jaar kreeg het een nieuwe bestemming als residentie van Antoine Perrenot de Granvelle, de eerste aartsbisschop van Mechelen, en rechterhand van Filips II.

In 1609 werd het gebouw opnieuw aangekocht door de stad, om er de Grote Raad van Mechelen in onder te brengen, die zich er in 1616 installeerde. De Raad bleef er zetelen tot hij in 1795 werd opgeheven.

Het complex werd in 1876-1885 o.l.v. provinciaal architect Leonard Blomme in neorenaissance stijl 'verbeterd'.

Momenteel[(sinds) wanneer?] is hier het Gerechtshof gevestigd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lauran Toorians, Het ‘Azteeks Museum’ van Margaretha van Oostenrijk, in: Ons Erfdeel, 1992, nr. 5, p. 727-734
Zie de categorie Hof van Savoye van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.