Georg Friedrich Ferdinand van Pruisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Georg Friedrich van Pruisen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Georg Friedrich von Preußen

Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen[1] (Bremen, 10 juni 1976) is het huidige hoofd van de Pruisische tak van het Huis Hohenzollern. Hij is tevens één van de rechthebbenden op de titel Prins van Oranje.

Familie[bewerken]

Georg Friedrich is de zoon van Louis Ferdinand jr. en Donata zu Castell-Rüdenhausen (1950). Kroonprins Wilhelm von Preußen, de zoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, was zijn overgrootvader. Kort na Georg Friedrichs eerste verjaardag kwam zijn vader om het leven bij een legeroefening. Zijn zuster Cornelie-Cécile van Pruisen werd een halfjaar na diens overlijden geboren.

Door de vroege dood van zijn vader werd in de erfopvolging van het huis een generatie overgeslagen: Georg Friedrich werd door zijn grootvader prins Louis Ferdinand sr. (1907-1994) tot opvolger benoemd. Hij groeide op in Fischerhude bij Bremen, de woonplaats van zijn ouders, en ging naar het gymnasium in Bremen en Oldenburg en daarna naar het Glenalmond College bij Aberdeen in Schotland waar hij examen deed. In deze tijd stierf zijn grootvader (25 september 1994), waardoor Georg Friedrich het nieuwe familiehoofd werd.

Huwelijk[bewerken]

Op 21 januari 2011 maakte Georg Friedrich zijn verloving met Sophie prinses von Isenburg bekend, dochter van Franz Alexander Fürst von Isenburg. Het burgerlijk huwelijk vond plaats op 25 augustus 2011 en het kerkelijk huwelijk op 27 augustus 2011 in de Friedenskirche in Potsdam. In 2011 werd het 950-jarig bestaan van het Huis Hohenzollern gevierd. Op 20 januari 2013 werden er uit dit huwelijk twee zoons geboren: prins Carl Friedrich en prins Louis Ferdinand. Carl Friedrich von Preußen is de erfprins. Op 2 april 2015 werd hun dochter prinses Emma Marie geboren.[2]

Privé[bewerken]

Na twee jaar militaire dienst ging hij bedrijfswetenschappen studeren in Freiberg (Saksen) en liep stage bij diverse softwarebedrijven. De zes maanden die hij hiervoor in Quito (Ecuador) verbleef, waren de basis voor zijn voorliefde voor Zuid-Amerika en de Spaanse taal.

Zijn hobby's zijn geschiedenis, mountainbiken, judo, taekwondo, reizen, jagen en schieten. De herinnering aan de geschiedenis van Pruisen en het bewaren van de traditie zijn zeer belangrijk voor hem. Hij geeft veel aandacht aan de in 1954 opgerichte Prinzessin Kira von Preußen Stiftung die voor arme kinderen vakanties organiseert op Slot Hohenzollern.

De prins claimt Huis Doorn van de Nederlandse staat als familiebezit.[3]

Voorganger:
Louis Ferdinand
Hoofd van de Pruisische Hohenzollern
1994-heden
Opvolger:
--