George Catlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Catlin door William Fisk, 1849

George Catlin (Wilkes-Barre, 26 juli 1796Jersey City, 23 december 1872) was een Amerikaans kunstschilder, schrijver en reiziger die zich specialiseerde in het maken van portretten van indianen in Noord- en Midden-Amerika.

Na een korte carrière als jurist exposeerde hij twee omvangrijke collecties van schilderijen van Amerikaanse indianen en publiceerde hij een reeks boeken die zijn reizen beschreven naar indianenstammen van Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Zijn grote passie was het beschrijven van een ‘verdwijnend ras’. Catlins schilderijen geven een uniek en vaak indrukwekkend beeld van het leven van indianenstammen, en het uiterlijk van hun opperhoofden uit een periode van de Amerikaanse geschiedenis, waarin invloeden van Europese beschaving zich nog niet of nauwelijks hadden doen gelden in de steppegebieden van Noord-Amerika. Sommigen menen echter dat Catlin een overdreven beeld gaf van zijn ervaringen, zoals dat hij de eerste blanke bezoeker was van bepaalde indianenstammen.

De meeste schilderijen van Catlin uit de jaren dertig (1830-1840) maken nu deel uit van de collectie van het Smithsonian American Art Museum. Ongeveer 700 schetsen bevinden zich in het American Museum of Natural History in New York. Catlin stelde ook zijn reisobservaties op schrift. Zij reisverslagen zijn voorzien van vele illustraties en verschenen in zijn hoofdwerk: Letters and Notes on the Manners, Customs and Conditions of North American Indians uit 1841. Een selectie van zijn reisverslagen is in 2012 in het Nederlands vertaald door Jan Braks.

White Cloud. Opperhoofd van de Iowa stam geschilderd door Catlin
Opperhoofd Four Bears

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan Braks: George Catlin: Over de Indianen van Noord-Amerika. Atlas (2012)
  • Vaughn, William: Encyclopedia of Artists. Oxford University Press, Inc. ISBN 0-19-521572-9. (2000)
  • Brian Dippe, Christopher Mulvey, Joan Carpenter Troccoli, Therese Thau Heyman: George Catlin and His Indian Gallery. Smithsonian American Art Museum and W.W. Norton & Company. ISBN 0-393-05217-6. (2002)
  • Steven Conn: History's Shadow: Native Americans and Historical Consciousness in the Nineteenth Century. University of Chicago Press. ISBN 0-226-11494-5. (2004)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]