George Llewelyn Davies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George Llewelyn Davies

George Llewelyn Davies, (Londen, 20 juli 1893 – Sint-Elooi, 15 maart 1915) was de oudste zoon van Arthur en Sylvia Llewelyn Davies. Samen met zijn vier jongere broers was hij de inspiratiebron voor de karakters van Peter Pan van de toneelschrijver J.M. Barrie. Hij was de neef van de Engelse schrijfster Daphne du Maurier.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Davies en zijn broer Jack ontmoette Barrie tijdens hun regelmatige uitstapjes met hun nanny naar Kensington Gardens. Als oudste (hij was vier jaar oud toen Barrie hem leerde kennen) werd hij door Barrie opgemerkt tijdens het spel en door zijn bijzonder karakter. Hieruit putte de schrijver ideeën voor zijn vroege werk.

In 1904 werd het toneelstuk Peter Pan, of de jongen die niet wilde opgroeien opgevoerd. Peter Pan is ongeveer 10 jaar - dezelfde leeftijd dat Davies was toen Barrie begon met het schrijven van het toneelstuk in 1903. Vele karaktertrekken, uitdrukkingen en belevenissen van Davies werden in het stuk verwerkt.

Davies en zijn broers werden na de dood van hun vader in 1907 door Barrie financieel ondersteund, en na het overlijden van hun moeder in 1910 werd hij hun voogd. Davies bleef tijdens zijn studietijd in nauw contact met "Uncle Jim" zoals hij hem noemde.

Volwassenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Davies studeerde in het Eton College, waar hij uitblonk in sport (vooral cricket) en werd toegelaten tot de elite club "Pop", niettegenstaande hij niet tot de hogere klasse behoorde. Later vervolgde hij zijn studies in het Trinity College in Cambridge, waar hij toetrad tot de Amateur Dramatic Club (ADC) en in de voetsporen trad van zijn oom, acteur Gerald du Maurier.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog namen Davies en zijn broer Peter vrijwillig dienst in het leger. Davies werd onderluitenant bij het King’s Royal Rifle Corps, en diende in de loopgraven in Vlaanderen. Hij sneuvelde op 15 maart 1915 door een schotwond aan het hoofd. Hij was toen 21 jaar, ongehuwd en kinderloos. Davies ligt begraven op de militaire begraafplaats Voormezeele Enclosure No.3 in Voormezele.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 zond de BBC de mini-serie The Lost Boys uit waarin hij door verschillende acteurs op verschillende leeftijden werd uitgebeeld.