George Peabody

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Peabody rond 1850

George Peabody (South Danvers (tegenwoordig Peabody), 18 februari 1795 - Londen, 4 november 1869) was een Amerikaanse financier en filantroop. Hij wordt vaak gezien als de grondlegger van de moderne filantropie.

Peabody werd geboren in een arm gezin in Massachusetts. Hij begon een handel in 'dry goods' (textiel, kleiding en kruidenierswaren), en werd later bankier. In 1837 verhuisde hij naar Londen (toen de financiële wereldhoofdstad), waar hij de bekendste Amerikaanse bankier werd en het internationale krediet van de nog jonge staat hielp opbouwen. Omdat hij zelf geen zoon had aan wie hij zijn zaken kon overdragen, nam Peabody in 1854 Junius Spencer Morgan als partner aan; hun gezamenlijke onderneming zou na Peabody's pensionering in 1864 verder gaan onder de naam J.P. Morgan & Co. .

Na zijn pensionering werd Peabody wereldwijd geprezen om zijn filantropie. Hij stichtte de Peabody Trust in Groot-Brittannië en het Peabody Institute en de George Peabody Library in Baltimore, en was verantwoordelijk voor vele andere liefdadigheidsinitiatieven. Voor zijn vrijgevigheid werd hij onderscheiden met de Congressional Gold Medal en werd hij benoemd tot freeman (ereburger) van de stad Londen.