George Ritchie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

George G. Ritchie (Richmond, 25 september 1923Irvington 29 oktober 2007) was een Amerikaans soldaat en later psychiater. Hij is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde getuigenissen over zijn bijna-doodervaring. Het is deze ervaring geweest die de Amerikaanse psycholoog Raymond Moody ertoe aanzette een onderzoek te starten naar bijna-doodervaringen (een term die door hem als eerste werd gebruikt). Moody's boek hierover ("Life after Life", 1975) was het eerste voor een groot publiek bestemde boek over dit onderwerp. Het geval van George Ritchie wordt dan ook beschouwd als het eerste uitgebreid beschreven en onderzochte geval van een bijna-doodervaring.

Biografie[bewerken]

George Ritchie ging in september 1943 als student voor het eerst van huis weg; hij vertrok naar Camp Barkeley waar hij de basisopleiding volgde. Door de kou vatte hij koorts die meerdere dagen aanhield. Na enkele benauwde dagen van klinische dood overleed hij aan een dubbele longontsteking; zowel zijn hart als zijn pols waren niet meer te voelen en de dokter verklaarde hem dood. Een verpleger was erg geschokt en vroeg de dokter om Ritchie een adrenaline-injectie te geven, wat in die tijd ongebruikelijk was. De dokter deed dit echter wel, waarop Ritchie, na negen minuten 'dood' te zijn geweest, weer tot leven kwam.

In die negen minuten had Ritchie een hele ervaring gehad, waarin hij uit zijn lichaam getreden was. Hij vertelde later dat hij Jezus ontmoette die hem rondleidde en hem zijn hele leven met zijn tekortkomingen liet zien, tot in de details. Het viel hem zwaar dat hij vervolgens weer op de aarde terugkeerde.[1] Ritchie ontkende dat deze ervaring als ijlen kan worden afgedaan, maar beweerde dat "deze ervaring de meest reële is geweest die ik ooit heb gehad".[2] Uitgebreid verslag over zijn ervaringen deed hij later in zijn boek Return from tomorrow, in het Nederlands verschenen als Terugkeer uit de dood en Een glimp van de hemel. Met dat boek heeft hij het onderwerp 'bijna-doodervaring' weer onder de aandacht gebracht. Onder andere de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel heeft naar aanleiding van dit boek een onderzoek ingesteld naar BDE's.

George Ritchie overleed in oktober 2007 na een zwaar sterfbed aan kanker.