George Wendt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George Wendt
George Wendt in 1989
Algemene informatie
Volledige naam George Robert Wendt
Geboren 17 oktober 1948
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1980 - heden
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

George Robert Wendt (Chicago, 17 oktober 1948) is een Amerikaans acteur. Hij is vooral bekend geworden door de televisieserie Cheers, waarin hij de rol van Norm Peterson vertolkte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wendt heeft een BA-titel in economie. Na zijn studie sloot hij zich aan bij het komediegezelschap The Second City. Vanaf 1980 was hij in diverse bijrollen te zien films en televisieseries. Zo speelde hij mee in de film House en in een aflevering van M*A*S*H, waarin hij doktershulp nodig heeft omdat er een biljartbal vastzit in zijn mond.

In 1982 werd hij gecast voor de sitcomserie Cheers, waarin hij de stamgast Norm Peterson speelde. Gedurende elf seizoenen was Wendt in alle 273 afleveringen van Cheers te zien. Tevens verscheen hij als Norm in gastrollen in de series St. Elsewhere, The Tortellis, Wings, The Simpsons (stem), Frasier en The Family Guy.

In 1995 kreeg Wendt een eigen serie, The George Wendt Show. Het programma werd wegens gebrek aan succes na zeven afleveringen stopgezet. Hij verscheen als zichzelf in de serie Seinfeld, werkte tussen 1986 en 2003 meerdere keren mee aan Saturday Night Live en was de vader van Macaulay Culkin in de videoclip van de single Black or White van Michael Jackson. In 2001 was Wendt in zes afleveringen van de jeugdserie Sabrina, the Teenage Witch te zien. Vanaf oktober 2007 speelde hij in het Neil Simon Theatre op Broadway de rol van Edna Turnblad in de musical Hairspray.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Wendt trouwde in 1978 met collega-actrice Bernadette Birkett. Het stel heeft drie kinderen. Birkett verleende enkele keren haar medewerking aan Cheers als de stem van Vera Peterson, de vrouw van Wendts personage Norm. Hoewel vaak besproken in het café, verscheen nooit (op één keer na, waar Vera heel even te zien is maar gelijk een taart in haar gezicht krijgt) in beeld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]