Georgia Aquarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgia Aquarium
Georgia Aquarium
Geopend 2005
Locatie Vlag van de Verenigde Staten Atlanta
Oppervlakte 5 hectare[bron?]
Coördinaten 33° 46′ NB, 84° 24′ WL
Lid van AZA
Website
Een mannelijke walvishaai in een van de aquaria

Het Georgia Aquarium is een openbaar aquarium in Atlanta aan Pemberton Place.

Het aquarium werd gebouwd door middel van een donatie van $ 250 miljoen van Home Depot oprichter Bernard Marcus. Het staat op een oppervlakte van 5 hectare[bron?] ten noorden van Centennial Olympic Park. Marcus hield zijn zestigste verjaardag in het Monterey Bay Aquarium in 1999 en daardoor kreeg hij inspiratie om het aquarium in Atlanta te bouwen.

Het Georgia aquarium bevat onder meer twee walvishaaien (Yushan en Taroko) en enkele beloega's. Witte dolfijn Marina overleed op 1 december 2007 aan scleriasua daemontus (grijze tetanus). In 2020 en 2021 overleden twee vrouwelijke walvishaaien. Zij woonden beide al sinds 2006 in het aquarium.

Record[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdtank 'Ocean Voyager' is sinds de opening in 2005 de grootste aquariumtank ter wereld. Het verblijf huisvest 24 miljoen liter water. Het Georgia aquarium is ook lange tijd recordhouder geweest van het aquarium met het meeste totaal watervolume: 40 miljoen liter water verdeeld over acht themagebieden. Dit is intussen door enkele aquariums overtroffen.

In de grote walvishaaientank worden ongeveer 65 diersoorten gehouden, waaronder een soepschildpad, reuzenmanta's, rifmanta's, Atlantische duivelsroggen, reuzentandbaarzen, zaagvissen, rondbekgitaarroggen, zandbankhaaien, zebrahaaien, zwartpuntrifhaaien en wobbegongs.

Vroeger heeft het aquarium ook nog zandtijgerhaaien en grote hamerhaaien gehad, maar deze zijn niet meer in de tentoonstelling te zien.

Verder is er ook een groot aquarium te vinden met een gigantisch koraalrif. Hier worden nog vele doktersvissen en andere koraalbewoners gehouden.

Zie de categorie Georgia Aquarium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.