Gerben Nammens Bouma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerben Nammens Bouma
Gerben Nammens Bouma
Algemene informatie
Geboren 9 juni 1858
Sneek
Overleden 30 januari 1935
Sneek
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Religie Nederlands Hervormd
Beroep medicus, politicus
Bekend van Sint Antonius Ziekenhuis
Gemeenteraadslid Sneek
Wethouder Sneek
Zie ook Dr. Boumaweg
Portaal  Portaalicoon   geneeskunde

Doctor Gerben Nammens Bouma (Sneek, 9 juni 1858 - Sneek, 30 januari 1935) was een Nederlands arts, chirurg en politicus.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 mei 1887 betrok Bouma een groot herenhuis aan de Wijde Noorderhorne 1 in Sneek, waar hij een huisartsenpraktijk opende. Bouma hield er voor zijn tijd moderne opvattingen over geneeskunde op na. Zo deed hij onderzoek naar bloeddruk tijdens operaties. Bouma was een van de initiatiefnemers tot het stichten van het Sint Antonius Ziekenhuis. Daarnaast was hij lid van de gemeenteraad van Sneek (1902-1910) en was hij wethouder (1911-1919).

Zijn betrokkenheid bij de welvaart en bestuur van de stad maakte Bouma populair in Sneek. De Dr. Boumaweg werd in 1943 naar hem vernoemd. Tot 1943 heette de straat de Stationsweg. De Dr. Boumaweg is het adres van het Sint Antonius Ziekenhuis.[1]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Bouma was de zoon van meelfabrikant Nammen Gerben Bouma en Akke Droge. Hij studeerde in Leiden en Berlijn. In 1888 trouwde hij met Wildina Christina Beekhuis.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 verscheen er een boek over Gerben Nammens Bouma en zijn familie, getiteld Over mijn ouders, grootouders en andere familie.