Gerhard Christiaan Coenraad Pels Rijcken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
GCC Pels Rijcken 1860.jpg

Gerhard Christiaan Coenraad (Gerrit) Pels Rijcken (Princenhage, 10 januari 1810Breda, 2 mei 1889) was een Nederlands militair en minister.

Hij was instructeur bij de marine, later werd hij marineofficier, en hij werd ten slotte viceadmiraal. Hij maakte veel zeiltochten met prins Hendrik, onder meer naar Rusland en het Caraïbisch gebied. Op 8 januari 1849 trouwde hij met Johanna Maria Catherina Willinck.

In 1854 voer hij tijdens een missie met het raderstoomschip ZM SS Soembing naar Japan. De Soembing stond onder zijn commando. Het schip werd door koning Willem III aangeboden aan de Japanse regering, om er onderricht mee te kunnen geven. Van juli 1855 tot en met oktober 1857 stond Pels Rijcken, als luitenant ter zee 1e klasse, aan het hoofd van het marine detachement op Dejima met de opdracht het geven van onderwijs aan de Japanners op het gebied van de stoomwerktuigbouwkunde, de scheepsdienst en de scheepsbewapening. In Japan werd hij opgevolgd door Huyssen van Kattendijke.

Pels Rijcken zette na zijn verblijf in Japan zijn marineloopbaan in Nederland en elders voort. In het conservatieve kabinet-Van Zuylen van Nijevelt was hij minister van Marine van 1866 tot 1868.

Portal.svg Portaal Marine
Voorganger:
J.W. Blanken
Minister van Marine
1866-1868
Opvolger:
L.G. Brocx