Gerrit Hendrik van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gerrit Hendrik van Leeuwen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Poortershaven, 22 januari 1909
Overleden 17 maart 1993
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Farmacoloog
Bekend van Vasolastine, Enzypharm
Overig
Politiek Nationaal-Socialistische Beweging

Gerrit Hendrik van Leeuwen (Poortershaven, 22 januari 1909 - 17 maart 1993) was de oprichter van het farmaceutische bedrijf Enzypharm.

Biografie[bewerken]

De roepnaam van Gerrit van Leeuwen was Grut. De ouders van Van Leeuwen konden hun kind niet verder laten studeren dan de hogereburgerschool. Hij vond werk in de laboratoria van de Bataafse Petroleum Maatschappij. In 1938 verliet hij het bedrijf en begon zijn eigen onderneming in kunsthars, -leer en -rubber.[1][2]

Na het overlijden van zijn moeder ten gevolge van kanker, besloot Van Leeuwen zich in farmacologie te gaan verdiepen.[3] In 1948 zette hij in Soest het bedrijf De Sfynx op, dat vrij snel hernoemd werd naar Enzypharm. Het bedrijf ging medicijnen maken op basis van planten en was gevestigd in De Witte Burcht te Soest, waar Van Leeuwen van 1960 tot 1993 ook zelf woonde. Het meest populaire geneesmiddel van de medicijnfabrikant is Vasolastine, dat sinds de jaren 60 omstreden is.

Ideologie[bewerken]

Van Leeuwen was lid van de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) en zou tijdens de oorlog hebben gecollaboreerd. Na de bevrijding werd Van Leeuwen twee jaar lang gevangengezet.[2] Tijdens het uitzitten van zijn straf studeerde hij geneeskunde, farmacologie, en biochemie.[1]

Persoonlijk[bewerken]

Grut van Leeuwen was getrouwd. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met uitvinden; zo ontwierp hij een nieuw remsysteeem voor auto's.[4] Tot aan zijn overlijden in 1993, op 84-jarige leeftijd, bleef hij werkzaam als directeur van Enzypharm.