Gerrit Hendrik van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrit Hendrik van Leeuwen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Poortershaven, 22 januari 1909
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Ondernemer
Bekend van Vasolastine, Enzypharm
Overig
Politiek Nationaal-Socialistische Beweging

Gerrit Hendrik van Leeuwen (Poortershaven, 22 januari 1909 - onbekend) is oprichter van het medicijnfabrikant Enzypharm.

Biografie[bewerken]

De ouders van Van Leeuwen konden hun kind niet verder laten studeren dan de hogereburgerschool. Hij vond werk in de laboratoria van de Bataafse Petroleum Maatschappij. In 1938 verliet hij het bedrijf en startte zijn eigen onderneming in kunsthars, -leer en -rubber. In 1948 startte hij in Soest het bedrijf DeSfynx dat vrij snel hernoemd werd naar Enzypharm. Het bedrijf ging medicijnen op basis van planten maken en was gevestigd in De Binckhorst te Soest, waar Van Leeuwen van 1960 tot 1993 ook zelf zou gaan wonen. Het meest populaire geneesmiddel van de medicijnfabrikant is Vasolastine, dat sinds de jaren 60 controversieel is.

Ideologie[bewerken]

Vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog is Van Leeuwen een controversieel figuur. Van Leeuwen was lid van de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging). Ook zou hij tijdens de oorlog hebben gecollaboreerd en Hitler aangeboden hebben om een bom te vervaardigen waarmee diens tegenstanders konden worden weggevaagd. Na de bevrijding werd Van Leeuwen voor twee jaar gevangengezet. Vanachter de muren studeerde hij geneeskunde, farmacologie, en biochemie.