Bataafse Petroleum Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bataafse Petroleum Maatschappij
BPM logo
BPM logo
Oprichting 1907
Oprichter(s) Jean B.A. Kessler
Henri Deterding
Hugo Loudon
Sleutelfiguren Hendrikus Colijn
Hoofdkantoor Carel van Bylandtlaan 30, Den Haag
Producten aardolie, aardgas, chemie
Portaal  Portaalicoon   Economie


Het hoofdkantoor aan de Carel van Bylandt-laan in Den Haag (Gebr. van Nieukerken, 1917)
Hoofdgebouw van de Bataafse Petroleum Maatschappij te Batavia (1900-1940)

De N.V. Bataafsche Petroleum Maatschappij (B.P.M.) werd op 26 februari 1907 opgericht met als zetel Den Haag. Het is thans een dochter van Shell.

De opening in 1949 van een nieuwe PVC-fabriek van BPM door de minister van Economische Zaken, dr. J.R.M. van den Brink.

De vennootschap heette bij oprichting N.V. De Bataafsche Petroleum Maatschappij en vervolgens Bataafse Petroleum Maatschappij N.V. en draagt thans de naam Shell Petroleum N.V.

Vestigingen in Nederland[bewerken]

Amsterdam

In 1913 vestigde de Bataafsche Petroleum Maatschappij zich in Amsterdam-Noord op het zuidelijk deel van de Buiksloterham. De glazenier Max Nauta maakte drie gedenkramen voor het Groot Laboratorium van de BPM in Amsterdam.

Den Haag

Op 17 februari 1917 werd het nieuwe hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag betrokken. Het U-vormige gebouw lag aan de achterkant aan de Groenhovenstraat. Aan de zijkant (Oostduinlaan) was de ingang naar het souterrain waar de fietsen geparkeerd werden. De tuin, die in de U-vorm lag, werd nooit gebruikt. Tijdens de lunch gingen de meeste werknemers naar huis, ongeveer 50 gingen naar de Sierkan en 25 naar De Landbouw, twee melksalons tegenover de hoofdingang in de Bachmanstraat. In 1922 werd een lunchroom in de kelder ingericht.
Omdat het gebouw al snel te klein werd, vond op 21 december 1917 al de eerste bespreking over uitbreiding plaats tussen H. Colijn en de architecten Koch en Cusell.

Pernis

De bekendste vestiging was de raffinaderij in Pernis, die tegenwoordig in bezit is van Shell Nederland Raffinaderij B.V. Het bedrijf is momenteel nog gevestigd in Den Haag. Het bezat sinds 1922 het Landgoed te Werve, dat als clubhuis voor het personeel werd gebruikt en in 2011 werd verkocht.

Bekende werknemers[bewerken]