Gerrit Toornvliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerrit Toornvliet
Gerrit Toornvliet
Algemene informatie
Volledige naam Gerrit Toornvliet
Geboren 30 januari 1908
IJmuiden
Overleden 18 februari 1981
Bloemendaal
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Religie protestant
Beroep Predikant
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Gerrit Toornvliet (IJmuiden, 30 januari 1908Bloemendaal, 18 februari 1981) was een Nederlandse predikant die bekend werd door zijn radioprogramma's via Radio Bloemendaal en later diverse zeezenders.

Villa Duin-Ouwe werd gekocht door de Stichting Radiogemeente, als Pastoraal Centrum[1]

Toornvliet bezocht de HBS van Haarlem en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Op 3 november 1935 werd hij predikant van de Gereformeerde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarna werkte hij als predikant in Wolfheze, Groningen (waar hij de vrijmaking meemaakte, die hij fel bestreed) en als studentenpredikant in Leiden, tot hij in 1956 in Bloemendaal terechtkwam.

In de jaren 60 en 70 gaf Toornvliet godsdienst op het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden.

Toornvliet maakte deel uit van de zogeheten Groep van Achttien. Dit was een groep van achttien predikanten die in april 1961 opriep tot het samengaan van de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland. Dit was de aanzet van het proces waaruit ruim veertig jaar later de Protestantse Kerk in Nederland voortkwam.

In Bloemendaal bezat de kerk een middengolf-radiozender, waardoor Toornvliet bekend werd in het hele land. Rond zijn prediking ontstond een "radiogemeente", en Toornvliet hield kerkdiensten op diverse plaatsen in het land, waarbij hij ook avondmaal vierde buiten verantwoordelijkheid van zijn eigen kerkenraad. Doordat hij zich niet altijd hield aan kerkelijke regels, kwam hij meermalen in aanvaring met de kerkelijke instanties. Hierdoor werd Toornvliet in 1968 geschorst, waarna hij de Stichting Radiogemeente oprichtte en verderging bij onder andere Radio Luxembourg, Radio Caroline en van 1973–1980 Radio Mi Amigo. Met zijn grote bekendheid als radiodominee was het echter gedaan.[2] [3]

De Stichting Radiogemeente bestaat tot op de dag van vandaag; zij houdt regelmatige kerkdiensten in Amsterdam, Oegstgeest en Den Haag en zendt uit via een aantal lokale omroepen.[4]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Leven is toch overwinnen (Bundel radiopreken) (1969)
  • Apologie (verweerschrift n.a.v. het conflict met de Particuliere Synode v.d. Gereformeerde Kerken in Noord-Holland) (1968)
  • Dit is uw leven (1968)
  • Overstappen voor Bethlehem (samen met andere theologen) (1961)
  • De duivel onder ons (uit het dagboek van Lucifer) (1959)
  • Gereformeerden wat nu! (samen met dr. H.J. Westerink) (1952)
  • Het dogma der kerk (samen met prof dr G.C. Berkouwer en andere theologen) (1949)
  • Elke Dag, Bijbelsch dagboek (G. Toornvliet e.a.) (1946)