Gert de Graaff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gert de Graaff (1957) is een Nederlands filmregisseur en trainer in de-kracht-van-het-beeld en inhoudelijke montage.

In 2000 won zijn film De zee die denkt onder andere de Joris Ivens Award op het internationale documentairefestival IDFA. De film werd op meerdere festivals bekroond, waaronder een Europese oscar nominatie in Berlijn.

De Graaff volgde de studie vliegtuigbouwkunde, waarna hij ging studeren aan de Nederlandse Film en Televisie Academie waar hij in 1986 cum laude afstudeerde. De link naar zijn eindexamenfilm staat hieronder. Vervolgens ging hij als video-editor aan de slag bij het NOB dat later Dutch View en weer later Ciris werd. Hij heeft daar talloze televisieprogramma's gemonteerd. Sinds 2002 was hij hoofd opleidingen post-production. Sinds 2011 is hij freelance trainer.

Sinds 1990 geeft hij in binnen- en buitenland les in de kracht van het beeld, 1-camera regie, inhoudelijke montage, beeldgrammatica, de psychologie van film, découpage, het (effectief) gebruik van muziek, etc voor zowel beginners als gevorderden. Een van zijn cursussen heet 'fileren met Gert'. Hierin wordt aan de hand van materiaal van de cursist/opdrachtgever zijn/haar montage doorgelicht en eventueel ter plekke op Avid aangepast. Dit alles vanuit het motto: Don't tell, show! Hij begeleidt en adviseert film)regisseurs. Inmiddels heeft hij trainingen gegeven aan regisseurs, itemmakers, eindredacteurs, editors, cameramensen en samenstellers van vele honderden tv-programma's. Hij was eerst jarenlang gastdocent op de Media Academie in Hilversum, waarna hij als freelancer aan de slag ging. Voor een uitgebreide portfolio zie https://www.gravioli.nl/gert-de-graaff/portfolio-trainingen-en-consultancy/ Op de Filmacademie in Amsterdam verzorgt hij cursussen op de Master en geeft hij aldaar Avid Advanced trainingen. Daarnaast geeft hij inhoudelijke cursussen op St. Joost academie in Breda, enkele scholen voor journalistiek e.d. Hij geeft lezingen over optische (en mentale) illusies en sinds kort fake-news lezingen in theaters..

Hij geeft instructie op alle Avid systemen.

Momenteel werkt hij aan een nieuwe film.

De zee die denkt[bewerken | brontekst bewerken]

Strikt genomen is De zee die denkt geen documentaire, maar een grotendeels geënsceneerde speelfilm. Naast een bioscooproulatie en uitzending in 'het uur van de wolf' van de NPS werd de film op meer dan 70 binnen- en buitenlandse festivals vertoond en is hij verkocht aan diverse buitenlandse tv-kanalen. Recentelijk (2022) werd aan filmmakers gevraagd om te stemmen op de voor hun beste documentaire - die in het 'Uur van de Wolf' werden uitgezonden in de afgelopen 25 jaar. De (hybride) film behaalde daar de 4e plek. De Graaff ontving van fans meer dan 15.000 e-mails uit binnen- en buitenland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]