Gert de Graaff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gert de Graaff (1957) is een Nederlands filmregisseur, docent/trainer inhoudelijke montage, video-editor en Avid instructeur. In 2000 won zijn film De zee die denkt onder andere de Joris Ivens Award op het internationale documentairefestival IDFA. De film werd op meerdere festivals bekroond, waaronder een Europese oscar nominatie in Berlijn. De Graaff volgde de studie vliegtuigbouwkunde, waarna hij ging studeren aan de Nederlandse Film en Televisie Academie waar hij in 1986 cum laude afstudeerde.

Vervolgens ging hij als video-editor aan de slag bij het NOB, (thans Dutch View) waar hij talloze televisieprogramma's monteerde. Sinds 2002 is hij aldaar hoofd opleidingen post-production.

Sinds 1990 geeft hij in binnen- en buitenland les in 1-camera regie, inhoudelijke montage, beeldgrammatica, de psychologie van film, découpage, voor zowel beginners als gevorderden. Een van zijn cursussen heet 'fileren met Gert'. Hierin wordt aan de hand van materiaal van de cursist zijn/haar montage doorgelicht en eventueel ter plekke op Avid aangepast. Dit alles vanuit het motto: Don't tell, show! Hij begeleidt en adviseert enkele (film)regisseurs. Hij is gastdocent op de Media Academie in Hilversum waar hij cursussen geeft aan filmmakers, nieuws- en actualiteitenredacteuren en journalisten, cameramensen, editors e.d. Op de Filmacademie in Amsterdam verzorgt hij cursussen op de Master en geeft hij aldaar Avid Advanced trainingen. Daarnaast geeft hij inhoudelijke cursussen op St. Joost academie in Breda, enkele scholen voor journalistiek e.d. Hij geeft lezingen over optische (en mentale) illusies.

Sinds 1990 is hij ook gecertificeerd Avid instructeur en geeft hij in die hoedanigheid les op alle Avid systemen.

De zee die denkt[bewerken | brontekst bewerken]

Strikt genomen is De zee die denkt geen documentaire, maar een grotendeels geënsceneerde speelfilm. Naast een bioscooproulatie en uitzending in 'het uur van de wolf' van de NPS werd de film werd op 63 buitenlandse festivals vertoond en is hij verkocht aan diverse buitenlandse tv-kanalen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]