Geusselt (verkeersknooppunt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het verkeersplein Geusselt was een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten van de A2/N2 met de Viaductweg en de Terblijterweg in de Limburgse stad Maastricht. Komende vanuit het noorden telde de kruising 6 opstelstroken. Sinds 2016 is verkeersplein Geusselt afrit 53 van de A2.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stadstraverse (N2) werd in 1959 in gebruik genomen en volgde min of meer het tracé van de Wittevrouwenweg. Plaatselijk was de weg bekend als President Rooseveltlaan (noordelijk deel), Koningsplein-Oranjeplein (middendeel) en Nassaulaan (zuidelijk deel). De weg strekte zich uit tussen de verkeerspleinen Geusselt en Europaplein, dwars door Maastricht-Oost. Laatstgenoemd verkeersplein werd in 1969 een ongelijkvloers knooppunt.

Nieuwe situatie sinds december 2016[bewerken | brontekst bewerken]

De kruising Geusselt is tussen 2011 en 2016, tijdens de bouw van de Koning Willem-Alexandertunnel, omgevormd tot ongelijkvloers verkeersknooppunt met op- en afritten (nummer 53) van de A2, met aansluiting op de Viaductweg en de Terblijterweg (N590). Ten zuiden van afrit 53 ligt de noordelijke ingang van de dubbeldekse Koning Willem-Alexandertunnel, waarvan de bovenste tunnellaag bedoeld is voor het bestemmingsverkeer (N2) en de onderste voor het doorgaand verkeer (A2).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]