Geuzenkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Geuzenkade is een straat in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer later de Baarsjes genoemd en dus niet, anders dan de naam doet vermoeden, in Geuzenveld.

De straat loopt van noord naar zuid en loopt ten westen van de Kostverlorenvaart waarvan het de kade is en ten oosten van de Willem de Zwijgerlaan. De straat begint in het noorden achter de Jan van Galenstraat, waar vroeger het Hallen Theater stond, en loopt dan in een rondje over in de Geuzenstraat die weer overgaat in de Geuzenkade. Het laatste stuk van de Geuzenstraat naar de Wiegbrug heet Korte Geuzenstraat.

Het bijzondere van de Geuzenkade is, dat precies in de bocht vier wateren bij elkaar komen tegenover de Kop van Jut. Ook bevindt zich aan de Geuzenkade een brede groenstrook en een tweetal plantsoentjes. Aan de Geuzenkade ligt het "Geuzenhof", een woningcomplex uit 1933 met 600 woningen, gebouwd rondom een gemeenschappelijke tuin, ingericht door Mien Ruys. Het waren voor die tijd zeer moderne woningen met onder meer een douche en centrale warmwatervoorziening. Het complex werd gebouwd door Bouwbedrijf H. van Saane namens de N.V. Landlust en was geïnspireerd op het Karl Marx Hof in Wenen waar de huizen ook rond een gemeenschappelijke binnenplaats stonden.

De Geuzenkade is in de jaren dertig aangelegd en ligt op het grondgebied van de vroegere gemeente Sloten. De straat loopt voor een groot deel evenwijdig met het vroegere Slatuinenpad dat liep van de buurtschap De Baarsjes naar het dorp Sloterdijk dwars door warmoesseniertuinen.

De straat is evenals de Geuzenstraat bij een raadsbesluit van 27 april 1933 vernoemd naar de Geuzen. Naast de Geuzenstraat bestaat ook de Korte Geuzenstraat. Deze naam werd op 27 oktober 1978 vastgesteld om het daar gelegen "Oranjehof", een in 1942 voor alleenstaande werkende vrouwen gebouwd appartementengebouw, een betere adresaanduiding te geven, waarbij een vernummering voor de hele Geuzenstraat kon worden voorkomen. Tegenwoordig wonen er naast vrouwen ook mannen.[1]

De Geuzenkade, gezien vanaf de overkant van de Kostverlorenvaart. Maart 2014
De Geuzenkade, gezien vanaf de overkant van de Kostverlorenvaart. Maart 2014