Naar inhoud springen

Gevaar op de weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gevaar op de weg
Genre Wegverkeer
Verkeersovertredingen
Speelduur per afl. 30 minuten
Presentatie Allard Kalff
Voice-over Leo van der Goot (seizoen 1)
Olav Mol (overige seizoenen)
Muziek The Treble Spankers - Red Hot Navigator
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1999
Einde 2002
Zender RTL 4
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Gevaar op de weg was een Nederlands televisieprogramma over wegverkeer en verkeersovertredingen. Het werd rond 2000 uitgezonden door RTL 4 en gepresenteerd door Allard Kalff.

Opzet van het programma[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma was een aantal automobilisten te gast die door familie, vrienden of kennissen voor het programma waren opgegeven. Men vond vaak dat de betreffende automobilist er een beroerde rijstijl op nahield, terwijl de automobilist zelf een andere mening was toegedaan. Er werden camera's in de auto geplaatst, waarna de automobilist de weg op ging en zijn of haar handelingen achter het stuur werden geregistreerd. Vaak zaten er mensen (meestal mannen, soms ook vrouwen) tussen die de openbare weg als racecircuit gebruikten of die er op een andere wijze een rommeltje van maakten. Na de capriolen kwam Matthieu Stam van het Test- en Trainingscentrum van de ANWB in Lelystad op bezoek om de gedragingen van de automobilisten te bespreken en om adviezen te geven.

Als afsluiter van een seizoen kroop Allard Kalff zelf achter het stuur nadat hij dronken was gevoerd, om zo zijn gedragingen tijdens een rit op een circuit gade te slaan. Ook werd in die aflevering meegereden met een ambulancechauffeur.

Vergelijkingen met Blik op de weg[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode dat Gevaar op de weg op de televisie was, werd het programma vaak vergeleken met het programma Blik op de weg van Leo de Haas, dat toen ook al werd uitgezonden. Ook in dat programma werd er met een camera gewerkt, zij het dat deze zich juist in een speciale camerawagen bevond met achter het stuur een politiefunctionaris.

Authenticiteit van het programma[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak werd gedacht dat bepaalde fragmenten in scène waren gezet om het programma een bepaald sensatiegehalte te geven. Eén keer was in het programma Kopspijkers van Jack Spijkerman een fragment te zien waarin een automobiliste op twee verschillende momenten dezelfde auto aan het inhalen was. Bovendien had Justitie haar bedenkingen tegen het programma, omdat het volgens hen gevaarlijk rijgedrag in de hand zou werken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]