Ghaggar-Hakra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De veronderstelde loop van de Sarasvati
1 = oude rivierbedding
2 = huidige rivier
3 = huidige Tharwoestijn
4 = oude kustlijn
5 = huidige kustlijn
6 = huidige stad

De Ghaggar-Hakra is een uitgedroogde rivier. Tegenwoordig bestaat zij uit de seizoenrivier Ghaggar in India en de rivierbedding Hakra in Pakistan. Zij wordt vaak gelijkgesteld met de Vedische Sarasvati, al wordt eraan getwijfeld of alle verwijzingen in de Rig Veda naar de Sarasvati werkelijk op deze rivier slaan. De identificatie is gebaseerd op beschrijvingen in Vedische teksten zoals de opsomming van rivieren in Rig Veda 10.75.05. Daar is de volgorde: Ganga, Yamuna, Sarasvati, Sutlej met nog andere geologische en paleobotanische vondsten.

Volgens de Victoriaanse geleerde C.F. Oldham zouden geologische feiten de rivier een andere loop hebben gegeven dan zij had in de tijd van de optekeningen: "Het was vroeger de Sarasvati; die naam leeft nog voort bij de mensen, en het befaamde fort van Sarsuti of Sarasvati werd op de oever gebouwd, bijna 100 mijl beneden de hedendaagse verbinding met de Ghaggar." (Oldham 1893: 51-52)[1]

Men schat dat het opdrogen van de Ghaggar-Hakra plaatsvond ergens tussen 2500 en 2000 v.Chr., met dan nog een redelijke foutenmarge voor de periodes daarvoor en erna. Deze ruwe geologische schattingen geven historici echter geen voldoende houvast voor definitieve conclusies.

Referenties[bewerken]

  1. Vishal Agarwal zegt hierop aansluitend: "It may be noted that the Nara is still called the Sarasvati by rural Sindhis and its dried up delta in Kutch is still regarded as that of Sarasvati by the locals." (Vishal Agarwal, A Reply to Michael Witzel’s ‘Ein Fremdling im Rgveda’, Journal of Indo-European Studies, Vol. 31, No.1-2: pp.107-185, 2003)