Gia Marie Carangi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gia Marie Carangi
Afbeelding gewenst
Volledige naam Gia Marie Carangi
Geboren 29 januari 1960
Overleden 18 november 1986
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Mode

Gia Marie Carangi (Philadelphia, 29 januari 1960 – aldaar, 18 november 1986) was een Amerikaans fotomodel. Ze stond bekend als een van de eerste "supermodellen" ooit. Cindy Crawford werd toen ze ontdekt werd "baby Gia" genoemd, omdat ze zo op haar leek.

In Gia's tijd (de jaren 70-'80 van de twintigste eeuw), was haar verschijning vooral erg verfrissend omdat het ingebrande modebeeld dat bij een beetje topmodel hoorde erg blond en vooral geen brunette was. Toch konden modellenbureaus haar niet weigeren. Gia had volgens sommigen een magische uitstraling, ze was in haar tijd (en volgens enkelen nu nog) het meest universele model.

Gia is jong overleden op zesentwintigjarige leeftijd. Zij overleed aan aids die zij waarschijnlijk heeft opgedaan door haar drugsgebruik.

Gia heeft op honderden covers van verschillende modemagazines gestaan zoals die van Vogue, Cosmopolitan en Harpers Bazaar. Ze werkte onder andere voor Christian Dior, Versace, Armani, Maybeline, Yves Saint Laurent, Levi's en vele andere merken.

In 1998 kwam een biografische film uit over het leven van Gia Carangi met de titel Gia, met Angelina Jolie in de hoofdrol.

Externe links[bewerken]