Gietgal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gietgal in een wielspaak
Gallen in een betonwand

Een gietgal is een ongewenste holle ruimte in een gegoten product, die ontstaat door het ingesloten raken van lucht tijdens het bewerken of bij het in de vorm (matrijs) gieten van de gietmassa. Bij het roeren, kloppen, mengen, gieten en het storten van het materiaal (de gietmassa) kan gemakkelijk lucht worden ingesloten, vooral als het materiaal niet dun en vloeibaar is. Gietgallen ontstaan dus als gevolg van fouten in het gietproces.

Gietgallen kunnen een gietstuk ontsieren of (ernstig) verzwakken. Men voorkomt ze door voorzichtig te werken: behoedzaamheid bij roeren en mengen, producten na verhitting in ovens uiterst langzaam laten afkoelen. Gietgallen aan de oppervlakte (putjes) worden dichtgesmeerd als ze ontsierend zijn (een gegoten bronzen beeld) en wanneer een oppervlak vlak dient te zijn om te dienen als ondergrond voor een andere laag (tapijt, behang.)

De gietgallen in doorzichtige, glazen objecten verminderen slechts de kwaliteit van het product met een lagere verkoopprijs als gevolg, maar in constructie- en machineonderdelen kunnen gietgallen levensgevaarlijke ongelukken veroorzaken zodat aan deze gietproducten strenge eisen moeten worden gesteld. Evenzo dient bij het lassen gelet te worden op het vermijden van dit soort gallen, en bij risicoprojecten is strenge controle noodzakelijk (gastanks, gasleidingen e.d.). Ook bij natuurlijke processen kunnen lucht of gasinsluitingen ontstaan, zoals bij het stollen van lava.

Luchtinsluitingen (hoewel niet altijd gallen genoemd) kan men werkelijk overal aantreffen: etenswaar (brood, kaas,) bouwmaterialen (gips, betonvlakken), natuur (stollingsgesteente, basalt, graniet, porfier), allerlei gietproducten van metaal (kanonnen, luidklokken, motorblokken.) en kunststof voorwerpen.

Ook in de numismatiek kent men de gietgal, die men aantreft in oude gegoten munten.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek gietgal op in het WikiWoordenboek.