Giovanni Cagliero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Giovanni kardinaal Cagliero
Juan Cagliero.JPG
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt apostolisch delegaat in Costa Rica en Nicaragua
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XV
Consistorie 6 december 1915
Kerkelijke carrière
Latere functies kardinaal-bisschop van Frascati
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Giovanni Cagliero, S.D.B (Castelnuovo d'Asti, 11 januari 1838 - Rome, 28 februari 1926) was een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Cagliero bezocht het seminarie van Castelnuovo d'Asti en studeerde vervolgens aan de Universiteit van Turijn. Hij trad hierna in bij de Vrome broederschap van St. Franciscus van Sales, later bekend als de orde van de Salesianen van Don Bosco. Cagliero was een van Don Bosco's favoriete leerlingen. Hij ontving zijn habijt uit handen van de later heilig verklaarde ordestichter zelf. Hij werd op 14 juni 1862 priester gewijd. Vanaf dat jaar tot 1876 doceerde hij aan het Salesiaans Studiehuis in Turijn. Hierna stichtte Cagliero een aantal Salesiaanse gemeenschappen in Argentinië. In 1883 werd hij door paus Leo XIII benoemd tot pro-apostolisch vicaris van het apostolisch vicariaat Noord-Patagonië. In 1884 werd hij door diezelfde paus benoemd tot titulair bisschop van Magido.

In 1904 benoemde paus Pius X hem tot titulair aartsbisschop van Sebaste. Hij was vervolgens visitator voor een aantal Italiaanse bisdommen. In 1908 werd hij benoemd tot apostolisch delegaat voor Costa Rica en Nicaragua.

Paus Benedictus XV creëerde hem kardinaal in het consistorie van 6 december 1915. De San Bernardo alle Terme werd zijn titelkerk. Hij was de eerste Salesiaan die kardinaal werd. In 1920 werd hij kardinaal-bisschop van het suburbicair bisdom Frascati. Kardinaal Cagliero nam deel aan het conclaaf van 1922 dat leidde tot de verkiezing van paus Pius XI.

Hij overleed in Rome. Zijn lichaam werd bijgezet in de grafkelder van de H. Congregatie tot Voortplanting des Geloofs op Campo Verano.