Gipsverband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een hand in gipsverband

Een gipsverband wordt toegepast bij een botbreuk of verstuiking om lichaamsdelen te fixeren.

Rollen van gaasdoek met gips zijn het meest gebruikelijk. Deze kunnen in hun geheel in water ondergedompeld worden, en daarna uitgerold en tegelijkertijd aangebracht worden. Door toevoegingen aan het gips zal het sneller uitharden. Tijdens het uitharden wordt het gips warm.

Geschiedenis[bewerken]

Het gipsverband is een uitvinding van de Nederlandse arts Antonius Mathijsen (1805-1878). Tijdens de vele oorlogen die in de negentiende eeuw Europa teisterden kwam de militaire arts in aanraking met slachtoffers met gecompliceerde botbreuken. De toenmalige fixatie van een gebroken ledemaat liet te wensen over. Spalken van hout en verband lieten vaak los terwijl een nieuw alternatief, het stijfselverband, dagenlang nat en zacht bleef. De moeizame fixatie kostte miljoenen soldaten en burgers ledematen of zelfs het leven.

In het militair hospitaal van Haarlem bedacht Mathijsen in 1851 dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Hij publiceerde zijn vinding een jaar later. Er moest echter nog één oorlog overheen gaan voordat zijn vinding wereldwijd in zwang kwam. Vooral zijn Belgische collega’s, onder wie de uitvinder van het stijfselverband, zagen aanvankelijk niets in zijn idee.

Internationaal kreeg het gipsverband de naam Plaster of Paris, naar de grondstof calciumsulfaat, die vooral rond Parijs voorkwam. Alhoewel Mathijsen het Parijse gips wereldwijde bekendheid gaf bleek het toch al eerder gebruikt. Al sinds de tiende eeuw verbonden Arabische artsen gebroken ledematen met gips. Toch kwam Mathijsen de eer van de ontdekking toe. Zijn publicatie leidde er immers toe dat nog steeds elk ziekenhuis van de wereld, van arm tot rijk, gips als verbandmiddel gebruikt.

Zie ook[bewerken]