Gjin Shpata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gjin Shpata
?-1399
Despoot van Arta
Periode 1374-1399
Voorganger Pjetër Losha
Vader Pietro Bua
Dynastie Shpata
Kinderen Irena Shpata

Gjin Shpata (?-1399) was een Albanese heerser van het huidige Zuid-Albanië en West-Griekenland. Samen met Pjetër Losha viel hij Epirus, Acarnanië en Aetolië binnen. Dit zorgde later voor erkenning en de titel als despoot bij de Servische keizer Simeon Uroš.

De Albanezen veroverden delen van Griekenland en richtten daar vervolgens twee vorstendommen op, verdeeld over de leiders Gjin Shpata en Pjetër Losha.

De Grieken opende een aanval tegen de binnenvallende Albanezen maar alarmeerden daarnaast de Serviërs over de Albanese invasie. Zij onderhandelden met de Servische keizer Simeon Uros om tegenstand te bieden, mogelijk deden zij dit om te voorkomen dat de Albanezen en Serviërs bondgenoten zouden worden op Grieks gebied. Na de moord op de Griek Nikephoros II Orsini in 1360 besloot Simeon Uroš een mogelijk conflict met de Albanezen te vermijden en gaf hen erkenning mede door de militaire kracht waarover de Albanezen beschikte. De Serviërs verlieten Griekenland en gaven het gebied aan Pjeter Losha en Gjin Spata. Na de dood van Pjetër Losha, regeerde Gjin Shpata het hele gebied tot aan zijn overlijden.

Gjin Shpata kreeg uit meerdere huwelijken één dochter, Irena Shapta. Het woord Shpata betekent in het Albanees 'zwaard'. Zijn bijnaam luidde daarom Gjin het Zwaard.