Glampunk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glampunk
Stilistische oorsprong Protopunk, rock-'n-roll, glamrock, punkrock
Culturele oorsprong begin jaren 70,Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
Elektrische gitaar, Basgitaar, drums
Populariteit Underground
Verwante onderwerpen
Protopunk
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Glampunk (of glitterpunk) is een muziekgenre met elementen van de glamrock, protopunk en punkrock (en soms garagerock).

De meest invloedrijke glampunkgroep is de New York Dolls, die met hun androgyne imago en rauwe rock-'n-rollstijl een blauwdruk voor het genre afleverden. Andere belangrijke glampunk-artiesten zijn Jayne County, Iggy Pop, Placebo, Squad Five-O, Eric Emerson and the Magic Tramps, Dorian Zero, The Dogs D'Amour, Manic Street Preachers, Toilet Boys, Hanoi Rocks en D Generation.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Na de opkomst van de punk in Londen tijdens de jaren 70, werden de New York Dolls tot glam-punk bestempeld. Ook de protopunkband The Stooges werd als glampunk-band beschouwd, dankzij het androgyne uiterlijk van zanger Iggy Pop en het feit dat David Bowie deels het solomateriaal van Iggy Pop verzorgde.

Alice Cooper, een van de eerste glamrockartiesten, beïnvloedde bands zoals Hanoi Rocks en de Sex Pistols. De meeste originele Amerikaanse newwavebands, zeker de bands uit New York, waren in bepaalde mate beïnvloed door de glampunk. In 1980 kwam er een erg tijdelijke heropleving van de glampunk, met het Finse Hanoi Rocks. Tijdens optredens in Londen beïnvloedden zij groepen als Dogs D'Amour.

In de jaren 90 kwam er nogmaals een revival, ditmaal internationaal, met groepen als D Generation, Manic Street Preachers en Backyard Babies.