Glymur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Glymur
Bovenste deel van de Glymur
Locatie IJsland
Hoogte 196 m
Coördinaten 64° 24′ NB, 21° 14′ WL
Glymur (IJsland)
Glymur
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

De Glymur (IJslands voor geraas of getier) is met zijn 196 meter de hoogste waterval van IJsland. Hij ligt in de rivier Botnsá die vanuit het 160 meter diepe Hvalvatn (walvismeer) naar het Hvalfjörður (walvisfjord) in zuidwest IJsland stroomt. De waterval is niet zo bekend, mogelijk omdat het onderste deel in een nauwe diepe kloof valt en daardoor aan het oog onttrokken wordt. Bovendien is hij alleen per voet en lastig te bereiken, een tocht die ruim 1,5 uur duurt.

De naam is afgeleid van een legende. Een man zou het vertrouwen van een vrouw, afkomstig van de huldufólk (de 'verscholen mensen'), geschonden hebben door hun kind niet te willen laten dopen. Zij werd furieus en veranderde hem in een verschrikkelijke walvis, Rauðahofði geheten. Deze walvis zou daarna vele vissers hebben gedood, onder wie twee broers, van wie de blinde vader, die priester was, magische krachten had. Hij plaatste de walvis onder een betovering waardoor hij gedwongen werd de Hvalfjörður binnen te zwemmen, de rivier op tot aan de waterval die hij vervolgens onder zeer veel gebrul van protest (vandaar de naam van de waterval) nam, om uiteindelijk in het Hvalvatn te belanden (dat met zijn 160 meter diepte het een na diepste meer van IJsland is). Men zegt dat er walvisbotten in het meer zijn gevonden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het is nog maar de vraag of de Glymur de hoogste waterval van IJsland is. In juli 2011 heeft men de hoogte opgemeten van een waterval die vanuit de Morsárjökull, deel van de veel grotere Vatnajökull, van onder het gletsjerijs over de bergrand naar beneden stroomt. Deze blijkt ongeveer 240 meter hoog te zijn en is in elk geval veel hoger dan de Glymur. De naam van deze waterval is nog niet bekend, maar de naam Morsi wordt gesuggereerd. Pas vanaf 2007 is een deel van de waterval, rijdend over de ringweg over Skeiðarársandur richting Skaftafellsjökull, van een afstand van 20 kilometer te zien. Of de waterval altijd al bestaan heeft, of dat de terugtrekkende gletsjer verantwoordelijk is voor de nieuwe waterval is, wordt nog onderzocht.[1]