Godfried zu Hohenlohe-Langenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins Godfried

Godfried Herman Alfred Paul Maximiliaan Victor zu Hohenlohe-Langenburg (Langenburg, 24 maart 1897 - aldaar, 11 mei 1960) was een prins van Hohenlohe-Langenburg.

Hij was de oudste zoon van vorst Ernst zu Hohenlohe-Langenburg en Alexandra van Saksen-Coburg en Gotha, een kleindochter van de Britse koningin Victoria. Hij trad in 1915 vrijwillig toe tot de Duitse krijgsdienst. Daarna had hij een bescheiden loopbaan in het bankwezen. Vanaf 1933 werkte hij bij de stichting die zijn familiebezittingen beheerde. In 1937 werd hij lid van de NSDAP en hij vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral aan het Oostfront. Na de dood van zijn vader in 1950 gold hij als hoofd van de familie.

Hij trad op 20 april 1931 in het huwelijk met Margaretha van Griekenland en Denemarken, oudste dochter van prins Andreas van Griekenland en Alice van Battenberg, en een oudere zuster van de Britse prins-gemaal Philip, hertog van Edinburgh. Bij diens huwelijk met de Britse kroonprinses Elizabeth waren noch hij, noch zijn vrouw uitgenodigd vanwege zijn Naziverleden. Het paar kreeg de volgende kinderen:

De oudste vier kinderen zijn geboren in Schwäbisch Hall, de jongste twee, een tweeling, in Langenburg.