Golden goal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Golden Goal, een vorm van sudden death, is een voetbalterm.

De golden goal wordt soms gebruikt in toernooien volgens een afvalsysteem, waarbij een wedstrijd een winnaar dient te hebben die naar de volgende ronde mag.

Bij een gelijke stand na de volledige speeltijd van negentig minuten is de winnaar van de wedstrijd de ploeg die tijdens de verlengingen van maximaal tweemaal vijftien minuten het eerste doelpunt maakt. Bij zo'n doelpunt wordt niet verder gespeeld, maar is de wedstrijd direct afgelopen. Zowel deze verlenging alswel het doelpunt zelf kan aangeduid worden met de term 'Golden Goal'. Indien er nog geen doelpunten zijn gevallen, en zodoende de stand dan nog gelijk is, beslissen strafschoppen over winst en verlies.

In 1996 werd op het Europees kampioenschap in Engeland de golden goal ingevoerd. De Duitser Bierhoff maakte in de finale tegen Tsjechië de golden goal waardoor zijn land kampioen werd. In 2002 schafte de UEFA de golden goal af, en in 2004 deed ook de FIFA dit.

Sinds 2003 wordt ook een variant, de silver goal, toegepast. Deze variant werd drie jaar later (2006) net zoals de golden goal alweer afgeschaft.

De golden goal wordt ook wel in andere sporten gebruikt. Zo won Nederland het Wereldkampioenschap hockey mannen (1998) door een golden goal van Teun de Nooijer. Ook in korfbal wordt dit begrip gebruikt.