Golf Duinzicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golf Duinzicht
GC Duinzigt.JPG
Plaats Den Haag
Oprichting 1984
Status C (EGA status sinds 2010)
Informatie
Soort baan park
Holes 9/18
Par 29/58
Heren (geel) 2.820 meter
CR 57,8
SR 88,0
Dames (rood) 2.834 meter
CR 60,6
SR 103,0
Website
Portaal  Portaalicoon   Golf

De golfbaan Golf Duinzicht is gesticht in 1984 en ligt aan de noordrand van Den Haag, deels in Wassenaar. Op de baan spelen de deelnemers aan de Stichting Golf Duinzicht. De club telt 450 deelnemers. De pro is Neil Moran.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 was de opmars van de golfsport begonnen, maar er waren nog geen 35 golfbanen in Nederland. De toenmalige Haagse wethouder van Sportzaken Piet Vink legde bij hockeyvereniging HDM het plan neer om hun hockeyvelden en omringende velden multifunctioneel te gaan gebruiken. De Stichting werd opgericht en 9 golfholes werden aangelegd. De par was 27. De afslagplaatsen en de greens lagen naast de hockeyvelden en de holes liepen over de hockeyvelden heen.

Veel is er sindsdien veranderd. Het terrein van de golf is inmiddels vrijwel geheel afgescheiden van de hockeyvelden, er is een eigen clubhuis gekomen en de bomen zijn nu zo groot, dat de omliggende flatgebouwen bijna niet meer te zien zijn.

In september 2009 is begonnen aan de uitbreiding van de baan. Op de zogenaamde Amonsvlakte zijn inmiddels twee nieuwe holes (een par-4 en een par-3) gerealiseerd. De 450 bomen die hiervoor gekapt werden, zijn elders op de baan herplant (herplantplicht) en de voormalige holes 5 en 6 zijn samengevoegd tot één par-4.

Hoewel de baan nog de C-status heeft, is er nu wel een EGA status, zodat op eigen baan kaarten voor de handicapadministratie kunnen worden gespeeld.

Vanaf medio 2018 vindt er een grote renovatie plaats van de baan van Golf Duinzicht, waarbij de baan geheel los wordt gemaakt van het complex van hdm en een nieuw clubhuis wordt betrokken op het Landgoed Duyhngheest te Wassenaar, waarbij ook twee nieuwe holes, nieuwe oefenfaciliteiten en 3 mini holes worden aangelegd.

Toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

Duinzicht Invitational[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks wordt de Duinzicht Invitational gespeeld. Het toernooi bestaat onofficieel sinds 1996 en is opgezet door de toenmalige clubpro Vince Kelly. Er werd toen om een trofee gespeeld met de naam Dying Fly. In 2003 werd het een serieus toernooi. Er worden ook vrouwen uitgenodigd, maar die blijven vooralsnog in de minderheid. De opzet van het toernooi is dat de 54 professionals vanaf 12:00 uur eerst een ronde van 18 holes spelen. Vanaf 17:00 uur spelen vervolgens de negen beste spelers nog eens 9 holes om de uiteindelijke eindstand te bepalen. De dag voor het toernooi wordt een Pro-Am gespeeld.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Mark Reynolds, winnaar 2009 en 2010

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]