Goliath (tank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Sd.Kfz. 302, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Goliath (mijn), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Sd.Kfz. 303a Goliath
Ferngesteuerter Ladungsträger Goliath IMG 1467.JPG
Soort
Periode -
Bemanning onbemand
Lengte 1,6 m
Breedte 0,85 m
Hoogte 0,6 m
Gewicht 390 kg
Pantser en bewapening
Pantser 10 mm
Hoofdbewapening 75 tot 100 kg springstof
Motor Zündapp SZ7 2 cilinder
Snelheid (op wegen) 12,5 km/h
Rijbereik 12 km

De Sd.Kfz. 303a Goliath is een Duits pantservoertuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is een onbemand rupsvoertuig met springlading dat op afstand wordt bestuurd, via een 650 meter lange kabel. Het was bestemd voor tankbestrijding, het opblazen van gebouwen (bunkers), en inzet tegen troepenconcentraties. Het toestel werd gebouwd in 1942, gebaseerd op het ontwerp van de Goliathmijn. Voor de aandrijving werd aanvankelijk een elektromotor gebruikt. In 1943 werden Goliaths door de Wehrmacht ingezet. Het jaar daarop werd de elektromotor vervangen door een dieselmotor. Tijdens de strijd om Anzio in 1944 werden Goliaths ingezet tegen de oprukkende geallieerden en tijdens de Opstand van Warschau tegen de Armia Krajowa.

Van deze versie werden er in totaal 4604 gebouwd. Er waren verschillende types, de Sd.Kfz. 303a, de Sd.Kfz. 303b, de Sd.Kfz. 303c en de Sd.Kfz. 3036. Het toestel heeft echter maar een kleine invloed gehad op het verloop van de oorlog.

In het Belgische Museum December 1944 staat een Sd.Kfz. 303b Goliath tentoongesteld. Ook het Cavaleriemuseum in Amersfoort heeft een Goliath-tank in de collectie.

Een Goliath in gebruik, april 1944. De man op de voorgrond bedient de besturing.

Externe links[bewerken]