Gorkhi-Terelj Nationaal Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gorkhi-Terelj Nationaal Park
Rivier in het Gorkhi-Terelj Nationaal Park

Het Gorkhi-Terelj Nationaal Park is een nationaal park in Mongolië. Terelj ligt in de provincie Töv, op ongeveer 70 km ten noordwesten van de hoofdstad Ulaanbaatar, op ongeveer 1600 meter hoogte. De kern van het park is een vallei, bestaande uit geërodeerde rotsen, met pijnbomen begroeide hellingen en bergstroompjes door de steppe.

Een deel van het nationale park is sinds 1964 ingericht voor toeristen, met ger tentenkampen voor toeristen, restaurants, souvenirwinkels en huurpaarden en -kamelen. Het grootste deel van het park is echter moeilijk te bereiken en naar het noordwesten toe loopt het over in de Khan Khentii Strictly Protected Area. Een vrijwel onbewoond natuurgebied van meer dan 1,2 miljoen hectare. In het park komen onder andere de bruine beer, de lynx, de wezel en meer dan 250 soorten vogels voor. Er is ook een dinosauriërpark in Terelj waar fossielen worden tentoongesteld.

In het Terelj Nationaal Park zijn vele grotten en rotsformaties, waaronder de beroemde Turtle Rock (Mongools: Melkhi Khad) in de vorm van een schildpad. De rivier de Tuul stroomt door het park, daarnaast zijn er ook het Khagiin Khar gletsjermeer en verschillende warmwaterbronnen.

Externe links[bewerken]