Gouda Positief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouda Positief
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Sjane Marie Koppers
Partijleider Johan Weeber (lijsttrekker)
Geschiedenis
Opgericht 2010
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Website https://www.goudapositief.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Gouda Positief is een lokale politieke partij in de Nederlandse gemeente Gouda, opgericht in 2010. De partij bezet momenteel 3 van de 35 zetels in de Goudse gemeenteraad.

Signatuur[bewerken]

Gouda Positief heeft een behoudende signatuur en streeft volgens het verkiezingsprogramma naar een beter imago van de stad, betere gemeentelijke dienstverlening en communicatie en minder bureaucratie. Gemeentelijke financiën moeten worden gesaneerd. Ook wil men meer betrokkenheid van burgers en wijkteams. De aanpak van de criminaliteit moet harder en gemeente en bedrijfsleven moeten beter samenwerken.

Periode 2010-2014[bewerken]

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ontstond enige commotie omdat een van de oprichters, Jan de Laat ook mede-eigenaar was van het plaatselijke weekblad de Krant van Gouda en voorzitter van het Goudse ondernemingsfonds.[1] De partij benadrukte in een reactie daarop de scheiding tussen De Laat en de redactie van de krant.[2] Uiteindelijk behaalde Gouda Positief 7,85% van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, genoeg voor 3 zetels. Daarmee was de partij samen met Trots op Nederland, een andere nieuwkomer winnaar van de verkiezingen. Hierna volgde een oppositieperiode waarin de partij onder meer heftige kritiek leverde op de toenmalige burgemeester Cornelis omdat deze zakelijke belangen in Ghana had. Dit leidde tot diens vervroegde vertrek.

Periode 2015 tot heden[bewerken]

Bij de verkiezingen haalde de partij, in een combinatielijst met Gemeentebelangen Gouda, 5 zetels, en werd daarmee de tweede partij in de stad na D66. Na langdurige coalitieonderhandelingen kwam uiteindelijk collegedeelname tot stand samen met D66, PvdA, VVD en GroenLinks. Gouda Positief heeft een wethouder, Jan de Laat die financiën en economische zaken beheert in het college. Na afsplitsing van Gemeentebelangen telt de partij nu vier zetels.

Verkiezingsresultaten[bewerken]

Jaar Zetels Totaal
aantal zetels
2010 3 35
2014 4 35

Externe link[bewerken]