Gouverneur-generaal van Canada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Canada
Vlag van Canada
Politiek in Canada
Bestuurlijke indeling

Kroon
Gouverneur-generaal (lijst)
Premier (lijst)
Kabinet

Parlement
Senaat
Lagerhuis

Hooggerechtshof
Grondwet

Politieke Partijen (lijst)

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Canada

De gouverneur-generaal van Canada (Engels: Governor General of Canada, Frans: gouverneur général du Canada) vertegenwoordigt de Kroon in Canada.

Canada is een constitutionele monarchie en onderdeel van het Britse Gemenebest met koning Charles III als staatshoofd. De gouverneur-generaal wordt, op voordracht van de Canadese premier, door de monarch benoemd.

Traditiegetrouw wordt de positie ingenomen door iemand die al een lange staat van dienst heeft in een staatkundige functie, vaak een politicus of diplomaat. In de 21ste eeuw kwam hier verandering in, Adrienne Clarkson en Michaëlle Jean, hebben een ietwat andere staat van dienst gehad: zij zijn ook onder andere journalist bij de CBC geweest.

Aanvankelijk waren de gouverneurs-generaal Britse onderdanen en het zou tot 1952 duren vooraleer Vincent Massey de eerste Canadese gouverneur-generaal werd. De huidige gouverneur-generaal is Mary Simon.[1]

Begin januari 2020 bracht de dynamiek na het door de koninklijke familie ingewilligde verzoek van de Britse prins Harry en zijn eega Meghan om enige reductie van hun koninklijke status en verplichtingen, alsmede het deels kiezen van Canada als hun domicilie, Canadese media ertoe een peiling te houden over de vraag hoe men er tegenover staat, als de Queen prins Harry zou benoemen tot haar gouverneur-generaal. Een meerderheid van 61% van de Canadezen bleek daarmee te kunnen instemmen. Na uitkomen van het communiqué van 19 januari 2020, inhoudend het neerleggen van alle koninklijke verplichtingen en privileges door Harry en Meghan lijkt bovengenoemde optie een ballonnetje dat is doorgeprikt.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]