Graaf van Kendal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Graaf van Kendal (Engels: earl of Kendal) is een Engelse adellijke titel.

De titel werd voor het eerst gecreëerd in 1414 door koning Hendrik V voor zijn broer, Jan van Lancaster, die graaf van Kendal, graaf van Richmond en hertog van Bedford werd. Na zijn dood stierven deze titels uit.

Hendrik VI beleende in 1443 John Beaufort, 3e graaf van Somerset met de titels 1e graaf van Kendal en 1e hertog van Somerset. Deze laatste vervielen een jaar later, na zijn dood, weer aan de kroon.

In 1446 werd de titel opnieuw gecreëerd door Hendrik VI, ditmaal voor Jan de Foix, graaf van Benauges. In 1462 trouw zwoer aan de Franse koning en zijn Engelse bezittingen werden verbeurdverklaard. Zijn nakomelingen bleven echter tot 1658 de titel dragen, zij het in de verfranste vorm comte de Candale. Volledigheidshalve zijn ze in de lijst hieronder wel opgenomen, hoewel ze dus niet tot de Engelse adel behoorden.

Nadat in 1666 de titel hertog van Kendal voor het eerst gecreëerd werd (uitgestorven het jaar erop), werd de man van koningin Anne, prins George van Denemarken, in 1689 weer met de graventitel beleend.

Graaf van Kendal, eerste creatie (1414)[bewerken]

Graaf van Kendal, tweede creatie (1443)[bewerken]

Graaf van Kendal, derde creatie (1446)[bewerken]

Graaf van Kendal, vierde creatie (1689)[bewerken]

Zie ook[bewerken]