Hertog van Bedford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van de Bedfords

Graaf van Bedford (Engels: Earl of Bedford) en hertog van Bedford (Engels: Duke of Bedford) zijn Engelse adellijke titels.

De titel graaf van Bedford werd voor het eerst gecreëerd in 1138 door Stefanus van Engeland voor Hugh de Beaumont, zoon van Robert de Beaumont, 1e graaf van Leicester. Hij verloor deze titel weer in 1142. In de 14e eeuw werd de titel opnieuw gecreëerd voor de schoonzoon van koning Eduard III van Engeland, Enguerrand de Coucy.

In 1414 werd de titel hertog van Bedford voor het eerst verleend door Hendrik IV voor zijn derde zoon, Jan. De titel werd in 1470 en 1485 opnieuw gecreëerd voor respectievelijk George Nevill en Jasper Tudor.

Momenteel zijn de titels in bezit van de familie Russell. John Russell, adviseur van Hendrik VIII en Eduard VI, werd in 1551 beleend met de titel graaf van Bedford. Zijn nakomeling William Russell, 5e graaf van Bedford, werd na de verdrijving van Jacobus II door Willem III verheven tot hertog.

Aanvullende titels van de hertog van Bedford zijn: markies van Tavistock (marquess of Tavistock; deze titel wordt doorgaans door de oudste zoon van de hertog gedragen), graaf van Bedford, baron Russell of Cheneys, baron Russell of Thornaugh in het graafschap Northamptonshire en baron Howland of Streatham in het graafschap Surrey.

De familiezetel is Woburn Abbey (Bedfordshire).

Graaf van Bedford, Eerste creatie (1138)[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf van Bedford, Tweede creatie (1366)[bewerken | brontekst bewerken]

Hertog van Bedford, Eerste creatie (1414)[bewerken | brontekst bewerken]

Hertog van Bedford, Tweede creatie (1470)[bewerken | brontekst bewerken]

Hertog van Bedford, Derde creatie (1470)[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf van Bedford, Vierde creatie (1551)[bewerken | brontekst bewerken]

Hertog van Bedford, Vierde creatie (1694)[bewerken | brontekst bewerken]