Grace Chisholm Young

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grace Chisholm Young
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 15 maart 1878Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats Haslemere[1]Bewerken op Wikidata
Overlijdensdatum 29 maart 1979Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats Croydon[1]Bewerken op Wikidata
Wetenschappelijk werk
Vakgebied wiskundeBewerken op Wikidata
Promotor Felix Klein
Alma mater Universiteit van Cambridge
Universiteit van Göttingen

Grace Chisholm Young (1868–1944) was een Brits wiskundige. Zij was getrouwd met William Henry Young, en veel van haar publicaties zijn onder zijn naam gepubliceerd, en enkele onder de naam van hun beiden.[2]

Op zeventienjarige leeftijd slaagde Chisholm voor het toelatingsexamen van de Universiteit van Cambridge, waar ze medicijnen wilde studeren. Omdat haar ouders haar niet steunden, duurde het nog vier jaar eer ze zou beginnen met studeren, aan Girton College, een vrouwencollege dat verbonden was aan Cambridge. Daar ontdekte ze dat wiskunde haar goed lag. Ze ging in 1896 naar het Duitse Göttingen om daar wiskunde te studeren, samen met haar mentor en inmiddels echtgenoot William Young. Dat Chisholm haar naam niet onder de gepubliceerde papers zette was een economische keuze, de publicatie onder de naam van haar echtgenoot zou meer materieel gewin opleveren.

Tussen 1896 en 1905 kregen Chisholm en Young zes kinderen, die Chisholm opvoedde terwijl ze alsnog haar studie medicijnen afrondde en enkele kinderboeken schreef.