Grafmonument van de familie Dorrepaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grafmonument van de familie Dorrepaal
Grafmonument van de familie Dorrepaal
Kunstenaar Frans Stracké (beeld)
Jaar 1886 (beeld)
Locatie Zorgvlied, Amsterdam
Monumentnummer 530062
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van de familie Dorrepaal op begraafplaats Zorgvlied in de Nederlandse stad Amsterdam is een rijksmonument.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het mausoleum werd eind 19e eeuw opgericht voor de familie Dorrepaal. Georgius Leonardus Dorrepaal (1816-1883) was bankier en handelaar in Semarang, hij overleed in Amsterdam. Hij was getrouwd met Ludovica Manuel (1817-1896).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Close-up

Centraal in het monument bevindt zich een tombe met een liggende, hellende deksteen met vier hijsogen. Aan het hoofdeinde staat een marmeren beeld van een engel die met een lauwerkrans bij het graf knielt. De engel werd in 1886 gemaakt door de beeldhouwer Frans Stracké. Aan weerszijden van de zerk liggen twee graftrommels.

De overkapping, met een met leien bedekte zadeldak, dateert uit het begin van de 20e eeuw. Aan drie zijden is het geheel open, achter de engel is een gemetselde achterwand geplaatst.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het grafmonument (grafnr. O-I-235) werd in 2008 in het Monumentenregister opgenomen vanwege het "algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en funerair-historische waarde".[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]