Grafrechten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. Hierin zijn twee verschillende soorten grafrechten te onderscheiden:

  1. Het recht op het gebruik van (een deel van) een algemene grafruimte. Dit wordt afgegeven voor een periode van 10 jaar, voor een graf waar meerdere overledenen in begraven zijn, die vaak vreemden van elkaar zijn.
  2. Het uitsluitend recht op het gebruik van een familiegraf. De rechten hiervoor zijn voor minstens 10 jaar geldig, en de eigenaar van de grafrechten bepaalt dan wie er in het graf begraven mogen worden.

Verlengen particulier graf[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een particulier graf geldt een bepaalde tijd van minstens 10 jaar, die telkens met 10 jaar kan worden verlengd, echter kan de begraafplaats zelf bepalen voor welke periode zij verlengen. De wettelijk minimale verlenging is 5 jaar; de maximale is 20 jaar. De begraafplaats brengt u bij het verlopen van een particulier graf op de hoogte van het aflopen van de termijn. Mocht de rechthebbende, of contactgegevens van de rechthebbende onbekend zijn, wordt het verlopen van de termijn door de begraafplaats aangekondigd via een informatiebord bij de ingang van de begraafplaats of bij het specifieke graf zelf.

Bij algemene graven, waar geen sprake is van een rechthebbende, is bekendmaking niet verplicht.

Kosten[bewerken | brontekst bewerken]

De kosten voor dit recht worden bij een gemeentelijke begraafplaats betaald aan de gemeente. Bij bijzondere begraafplaatsen worden deze betaald aan de houder van de begraafplaats, bijvoorbeeld een kerkelijke organisatie. De kosten van grafrechten verschillen per begraafplaats. In Nederland loopt de hoogte hiervan uiteen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]