Grand Colombier (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grand Colombier
Eiland van Frankrijk
Grand Colombier (Newfoundland en Labrador)
Grand Colombier
Locatie
Land Frankrijk
Eilandengroep Saint-Pierre en Miquelon
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 46° 49′ NB, 56° 10′ WL
Algemeen
Inwoners onbewoond
Lengte 1,356
Breedte 0,55
Hoogste punt 148 m

Grand Colombier is een klein onbewoond eilandje in het Franse overzeese gebied Saint-Pierre en Miquelon, gelegen voor de kust van het eiland Saint-Pierre in de Atlantische Oceaan. Het eiland beslaat een oppervlakte van ongeveer 0,4 km2.

Het eiland biedt voornamelijk een rustplaats voor vogels.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Grand Colombier is 1.356 meter breed en 310 tot 550 meter lang. De hoogte van het eiland varieert tussen de 0 en 149 meter. Samen met Petit Colombier, Île aux Pigeons, Île aux Vainqueurs en Île aux Marins, maakt Grand Colombier deel uit van een kleine eilandengroep rond Saint-Pierre.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland werd voor de eerste keer vermeld en beschreven in 1544 door de Franse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Jean Alfonse: "Et du cap de Ratz jusques aux isles de sainct Pierre y a quarente lieues. Et si vous voullez aller par le destroict des Bretons, passerez a bort du Coulombier, de quelque couste que vous vouldrez. Ce Colombier est vng islet, et est dict Colombier parce qu'il y a forces oyseaulx."

In de jaren '30 deed de Zwitserse geoloog Edgar Aubert de la Rüe onderzoek naar de ijzermineralen die zich op het eiland bevinden.