Saint-Pierre (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint-Pierre
Eiland van Vlag van Frankrijk Frankrijk
Saint-Pierre (Newfoundland en Labrador)
Saint-Pierre
Locatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eilandengroep Saint-Pierre en Miquelon
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 46° 47′ NB, 56° 11′ WL
Algemeen
Oppervlakte 25 km²
Inwoners
(2011)
5456
Hoofdplaats Saint-Pierre
Hoogste punt Le Trépied (207 m)
Detailkaart
Kaart van Saint-Pierre
Het eiland Saint-Pierre (rechtsonder) is beduidend kleiner dan het eiland Miquelon-Langlade.
Foto's

Saint-Pierre (Frans: Île Saint-Pierre) is een van de twee bewoonde eilanden in het Franse overzeese gebied Saint-Pierre en Miquelon, waarop de hoofdstad Saint-Pierre is gelegen. Het eiland, gelegen voor de kust van Oost-Canada, beslaat een oppervlakte van 25 km². Het heeft 5456 inwoners (census 2011), waarmee het verreweg het dichtstbevolkte eiland van het gebied is (ca. 218 inwoners per km²). De burgemeester van Saint-Pierre is Karine Claireaux.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Saint-Pierre en Miquelon bestaat uit twee hoofdeilanden: Saint-Pierre en Miquelon-Langlade. Saint-Pierre is van vulkanische oorsprong, maar op het eiland komen ook veel oudere gesteentes voor. Het eiland bevindt zich 18 km ten zuidwesten van Burin, een zuidelijk schiereiland van Newfoundland.

Voor de kust van Saint-Pierre liggen enkele kleinere eilanden:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het eiland is die van de Franse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Jacques Cartier uit 1536: "Nous fumes ausdictes yles sainct Pierre, ou trouvasmes plusieurs navires, tant de France que de Bretaigne, depuis le jour sainct Bernabe, XIe de juing, jusques au XVIe jour dudict moys, que appareillasmes desdictes ysles sainct Pierre et vynmes au cap de Raze."

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

De bevolking van Saint-Pierre is hoofdzakelijk van Baskische, Acadische Normandische en Bretonse oorsprong. In 1999 waren er 5618 inwoners, in 2006 was dit aantal gedaald tot 5509.[1] In 2011 waren er 5456 inwoners.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]