Graskantensteker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kantensteker.

Een graskantensteker, kantensteker of kantenrechter is een stuk tuingereedschap. Dit gereedschap, dat de vorm van een halve maan heeft, waarbij het ronde gedeelte in de grond wordt gedrukt, dient om ongeveer tweemaal per jaar graskanten van een gazon recht af te steken, omdat het gras anders over de paden groeit, speciaal bij uitlopervormende grassoorten, zoals gewoon struisgras en uitlopervormend roodzwenkgras. De bovenkant van de halve maan is vlak, waardoor er met de voet op gestaan kan worden om zo meer kracht te kunnen uitoefenen. De steel is ongeveer een meter lang, met op het uiteinde haaks (naar beide kanten) een handvat. Vaak wordt een lijntje gespannen, om recht te blijven steken. Slechte (ingevallen) gedeelten (plaggen) langs de kant kunnen met een bats worden omgedraaid, zodat de kant weer recht is.

Tegenwoordig wordt voor het onderhoud van de grasperken in openbaar groen een motorisch aangedreven kantensnijmachine gebruikt. Deze snijdt door middel van een ronddraaiend blad. Zo'n machine kan ook vaak worden gehuurd bij tuincentra voor gebruik in de tuin, wat handig is als je een groot grasveld hebt in je tuin.

De kanten kunnen ook met een spade worden afgestoken, maar worden dan minder recht, omdat het blad van een spa enigszins hol is.