Gewoon struisgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon struisgras
Gewoon struisgras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Aveneae
Geslacht:Agrostis (Struisgras)
Soort
Agrostis capillaris
L. (1753)
Gewoon struisgras
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon struisgras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewoon struisgras (Agrostis capillaris, synoniem: Agrostis tenuis) is een vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae). In het wild groeit gewoon struisgras niet alleen op vochtige plekken, maar ook in weilanden, in wegbermen en in het bos. Ook komt het voor op ietwat zure gronden van heide en veengebieden. Tijdens droogte blijft gewoon struisgras lang groen. Daarnaast is het een van de belangrijkste grassoorten voor gazons en is het zeer goed geschikt voor de greens van golfvelden.

De plant wordt 10–70 cm hoog, vormt een dichte zode en vormt soms korte bovengrondse uitlopers. De plant heeft lange ondergrondse uitlopers. De gladde stengels kunnen aan de onderste knopen wortels vormen. Gewoon struisgras bloeit begin tot half juni. De bloeiwijze is een pluim. De bruine pluimen van aren vallen in de weide goed op.

Blad[bewerken | brontekst bewerken]

De bladeren zijn lichtgroen, fijngepunt en onbehaard; de lengte is maximaal 15 cm en de breedte 5 mm. Vaak zijn de bladeren een beetje opgerold. Het tongetje (ligula) is ringvormig en maximaal 2 mm lang.

tongetje

Bloeiwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De plant bloeit met een 5–15 cm lange pluim. De aartjes zijn eenbloemig en 2–4 mm lang. Eerst zijn ze groen, maar na verloop van tijd worden ze purperachtig bruin. De aartjes zijn allemaal gelijk. Het lemma (schutblad) is ongenaald of met een korte naald nabij de top.

Vrucht[bewerken | brontekst bewerken]

De vrucht is een graanvrucht.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Gewoon struisgras is een indicatorsoort voor struisgrasvegetaties (ha), een karteringseenheid in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gazon[bewerken | brontekst bewerken]

Gewoon struisgras kan zeer goed tegen kort maaien, vormt een zeer dichte zode en heeft een groot herstellingsvermogen. De plant kan echter slecht tegen betreden. Is hierdoor zeer geschikt voor siergazons en greens, maar ongeschikt voor speelgazons.

Ziekten[bewerken | brontekst bewerken]

Ronde-plekkenziekte (Gaeumannomyces graminis var. avenae) is een schimmelziekte die vooral kan optreden in nieuw aangelegde gazons op zandgronden met een hoge zuurgraad. Voetrot (Fusarium culmorum) veroorzaakt in de zomer tijdens droogte lichtbruine plekken in het gazon. Voetrot en sneeuwschimmel (Gerlachia nivalis) zijn vooral in de herfst en winter actief en vormt een wit, slijmerig schimmelpluis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Agrostis capillaris op Wikimedia Commons.