Green Climate Fund

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Green Climate Fund is een fonds van de Verenigde Naties, meer specifiek van de UNFCCC, dat als doel heeft geld te herverdelen van ontwikkelde landen naar ontwikkelende landen. Het geld moet gebruikt worden om aanpassingen aan een veranderend klimaat te betalen en maatregelen te nemen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het fonds wordt gevuld door landen en door de industrie.

In 2009 werd in het Akkoord van Kopenhagen vastgesteld dat er een groen fonds zou komen. Een jaar later, tijdens de klimaatonderhandelingen in Cancun, werd het fonds daadwerkelijk opgericht. Het fonds is gevestigd in Incheon, Zuid-Korea. Het bestuur bestaat uit 24 personen.

Men probeert het fonds te vullen met een bedrag van $100 miljard in het jaar 2020, maar dit is geen bindend bedrag. Het fonds was tot eind 2014 nog redelijk leeg. In de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in 2015 in Parijs deden enkele grote landen beloftes om bij te dragen aan het fonds. De Verenigde Staten leggen $3,0 miljard in, Japan $1,5 miljard, Zweden $550 miljoen en Nederland €100 miljoen.

Externe link[bewerken]

Green Climate Fund