Naar inhoud springen

Greenland (2020)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Greenland
Greenland
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline "it's the end of the world as we know it"
Regie Ric Roman Waugh
Producent Gerard Butler
Basil Iwanyk
Sébastien Raybaud
Alan Siegel
Scenario Chris Sparling
Hoofdrollen Gerard Butler
Morena Baccarin
Muziek David Buckley
Montage Gabriel Fleming
Cinematografie Dana Gonzales
Productiebedrijf STX Films
Anton
Thunder Road Pictures
G-BASE
Distributie Vlag van België The Searchers
Première Vlag van België 29 juli 2020
Genre Apocalyptische fictie
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 34 miljoen
Opnamelocaties Atlanta, IJsland
Opbrengst US$ 52,3 miljoen
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Greenland is een Amerikaanse rampenfilm uit 2020 geregisseerd door Ric Roman Waugh met Gerard Butler en Morena Baccarin in de hoofdrollen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

John en Allison proberen hun huwelijk te redden terwijl het nieuws bericht over een net ontdekte komeet die de Aarde rakelings zou passeren. Later wordt bericht dat kleinere delen toch zouden inslaan en krijgen ze bericht dat ze geselecteerd werden voor evacuatie. Op luchtmachtbasis Robins raken ze gescheiden als John de insuline van hun zoontje gaat halen.

Door de ziekte van hun zoontje wordt Allison echter weggestuurd. John hoort van een andere passagier dat zieken niet meekunnen en verlaat het vliegtuig. Terug aan de auto vindt hij Allisons bericht dat ze naar haar vader gaan. Hij krijgt een lift van een groep mannen die naar Canada gaan. Daar zouden privévliegtuigen naar Groenland vliegen waar zich de grote schuilkelders voor de geevacueerden bevinden. Het loopt echter fout als een van de mannen zijn evacuatiepolsbandje opeist. Er ontstaat een gevecht waarbij het voertuig crasht en John hem doodt. Vervolgens breekt John een huis binnen en steelt er een auto.

Allison kreeg intussen ook een lift maar als het koppel hoort dat ze geselecteerd waren gooien ze haar uit de auto in de hoop met haar zoontje op een vliegtuig te geraken. Dat mislukt echter en Allison vindt hem terug in een veldhospitaal. Vandaar worden ze met een legerbus tot vlakbij haar vaders huis gebracht. John is daar inmiddels al aangekomen en gaat haar mee oppikken.

Intussentijd is geweten dat de komeet zelf in de buurt van West-Europa zal inslaan en een massa-extinctie zal veroorzaken. Ze hebben nog net genoeg tijd om in Canada een vliegtuig te halen om in Groenland te komen. Vlakbij hun bestemming slaat een brokstuk van de komeet in en door de schokgolf crashlandt het vliegtuig. De passagiers gaan te voet verder en worden door een legervrachtwagen opgepikt. De komeet scheert boven hun langs als ze de schuilkelder binnengaan en de deuren sluiten.

Negen maanden later is de as gaan liggen en wordt contact gemaakt met bunkers in andere werelddelen terwijl de deuren weer opengaan. John en Allison gaan naar buiten in een totaal verwoeste wereld.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgave en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeldmateriaal voor Greenland werd in de zomer van 2019 opgenomen; vooral in Atlanta waar de personages woonachtig zijn.

Oorspronkelijk zou de film op 12 juni 2020 uitgebracht worden maar vanwege de coronapandemie werd dit telkermale uitgesteld. Uiteindelijk verscheen hij eerst in de Belgische zalen op 29 juli 2020. In augustus en september dat jaar verscheen hij in veel Europese landen in de filmzalen. In de Verenigde Staten kwam hij pas in december uit via video on demand.

In totaal haalde Greenland zowat 50 miljoen euro op aan de bioscoopkassa's en nog eens 30 miljoen van de video on demand.

De kritieken op de film waren goed met scores van 6,4 op 10 bij IMDb, 78 procent bij Rotten Tomatoes en 64 procent bij Metacritic.[1][2][3]