Grid computing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Grid computing is het aan elkaar koppelen van computers om ze zo samen te laten werken. Door verschillende computers allerlei kleine taken te geven kunnen grotere berekeningen opgelost worden dan tot nu toe mogelijk was.

Computers zijn steeds sneller geworden, en de computers zoals die in de 21e eeuw gemaakt worden doen bij normaal gebruik het grootste gedeelte van de tijd niets. Ze staan klaar om iets te doen wanneer de gebruiker daar klaar voor is. Gelijktijdig is er een enorme hoeveelheid rekenwerk die niet gedaan wordt omdat de middelen er niet voor zijn.

Gridcomputers[bewerken]

Gridcomputers zijn computers die in een netwerk met elkaar verbonden zijn en zo elkaar ‘kennen’. In een grid kunnen computers van allerlei architecturen samenwerken; het kunnen zowel desktop computers als supercomputers zijn.

Typen Grids[bewerken]

Er zijn verschillende typen Grids te onderscheiden, onder andere:

  1. Rekenkundige Grids, waarbij de Gridcomputers samen complexe problemen oplossen;
  2. Data Grids, waarbij de Gridcomputers gezamenlijk een grote informatiebron beheren. Veel peer-to-peersoftware kan in feite gezien worden als een Data Grid.
  3. Semantische Grids: waarbij het Semantisch Web en Gridresources worden gebruikt om kennis te produceren.
  4. Sensor Grids. Hierbij bestaat de Grid uit een groot aantal sensoren, snelle netwerken voor het datatransport en veel of grote computers voor de gegevensverwerking. LOFAR, een virtuele radiotelescoop, is een belangrijke exponent van Sensor Grids.
  5. Distributed Grids. Hierbij bestaat de Grid uit een groot aantal computers die gezamenlijk opereren. Veel van deze computers hebben allemaal andere taken maar als er een uit de grid wegvalt neemt een ander het over. Een goed voorbeeld van een commerciële applicatie wordt geleverd door het Finse bedrijf BaseN.

Middleware[bewerken]

De Globus Toolkit is de de facto standaard voor Grid-middleware; deze toolkit heeft als doel om tot een open standaard te komen en tevens ruimte te bieden aan commerciële ontwikkelingen. Middleware die beschikbaar is als één pakket is het open standaard gebaseerde gLite.

Voor Desktop Grids, zoals SETI en AlmereGrid, worden zowel open standaard gebaseerde Grid-middleware waaronder BOINC en Xtremweb, alsook commerciële Grid-middleware gebruikt.

De ontwikkeling van Grid-middleware standaarden gebeurt onder regie van het Global Grid Forum (GGF). In juni 2006 is het GGF opgegaan in de nieuwe standaard organisatie Open Grid Forum (OGF).

Evolutie van het computergebruik[bewerken]

Volgens analisten is GRID computing een volgende stap in de evolutie van het computergebruik.

De volgende evolutionaire stappen worden onderscheiden:

  1. Stand-alone computers
  2. Computers met terminals
  3. Computers verbonden in een (lokaal) netwerk
  4. Computers verbonden via het internet
  5. Computers verbonden via een GRID

Voorbeelden[bewerken]

Een bekend voorbeeld van Grid computing is het SETI@HOME-project, waarbij thuisgebruikers de capaciteiten van hun machines ter beschikking konden stellen aan het zoeken naar buitenaards leven. Wanneer de computer niet gebruikt werd, startte de computer een soort screensaver die op de achtergrond allerlei berekeningen uitvoerde. Binnen andere projecten kunnen gebruikers hun pc bijvoorbeeld ter beschikking stellen aan kankeronderzoek.

Externe links[bewerken]