Griffith-observatorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op de noordkant van het observatorium.

Het Griffith-observatorium (Engels: Griffith Observatory) is een sterrenwacht op de berg Hollywood in Griffith Park in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Op 16 december 1896 doneerde kolonel Griffith J. Griffith 12,2 km² land aan de stad Los Angeles.[1] Via zijn testament schonk hij een fonds om een observatorium, tentoonstellingsruimte en planetarium te bouwen op het grondgebied.

Het gebouw werd voor het eerst opengesteld aan het publiek op 14 mei 1935 en werd in de eerste 5 dagen bezocht door 13.000 mensen. Op 3 november 2006 werd het observatorium heropend na een renovatie en uitbreiding van vier jaar. Sinds 1974 is dr. Ed Krupp directeur van het observatorium.

De toegang tot het observatorium en de tentoonstellingen is gratis, geheel volgens de laatste wil van kolonel Griffith. Voor parkeren moet echter wel betaald worden. Voor het bekijken van de hoge-resolutievideo die met een laser op de binnenkant van een grote koepel in het planetarium geprojecteerd wordt, moet een bescheiden bijdrage betaald worden. Het observatorium is vijf dagen per week geopend, in de zomermaanden zes dagen per week.

Het gebouw is decor geweest in diverse bioscoopfilms, tv-films, tv-series en muziekvideoclips. Daarnaast werd het ook meermaals digitaal in beeld gebracht voor verschillende games.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]