Grijze weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een grijze weg is een weg in Nederland waarbij onduidelijk is in welke wegcategorie van Duurzaam Veilig deze behoort.[1][2] Grijze wegen bevatten meerdere kenmerken van verschillende wegcategorieën. Een veelvoorkomend voorbeeld is een wegbeheerder die de maximumsnelheid op een weg in een woonwijk verlaagt van 50 km/u naar 30 km/u maar de weg daarbij fysiek vrijwel niet aanpast aan de daarvoor geldende richtlijnen.

Er zijn diverse redenen waarom een weg een grijze weg is:

  • De weginrichting is sinds de komst van Duurzaam Veilig nog niet aangepast.
  • Complexe situaties in bijvoorbeeld historische binnensteden kunnen ervoor zorgen dat lastig een weg is aan te passen.
  • De wegbeheerder wil bijvoorbeeld de weg wel aanpassen, maar heeft er geen financiële middelen voor.
  • Politieke keuzes kunnen ervoor zorgen dat een weg grijs is zoals het verlagen van de maximumsnelheid zonder de weg fysiek aan te passen. Een wethouder wil bijvoorbeeld buurtbewoners tegemoetkomen.

Nadelen van grijze wegen voor de overheid zijn onder meer:

  • De maximumsnelheid is niet altijd de handhaven. De kans dat een boete met succes aangevochten wordt bij de rechter is groot.
  • De wegbeheerder kan juridisch (mede)verantwoordelijk worden gehouden bij een verkeersongeval.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Duurzaam Veilig voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1992 werd met de start van Duurzaam Veilig een nieuwe categorisering voor Nederlandse wegen geïntroduceerd met de hoofdcategorieën.[3] Vanaf dat punt is ook de problematiek rondom de grijze weg ontstaan. In 2008 deed Rijkswaterstaat een onderzoek onder niet-landelijke wegbeheerders naar de toepassing van de richtlijnen die waren opgesteld aan de hand van deze categorieën. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de wegbeheerders van mening was dat de wegen niet uniform waren ingericht, mede door de grijze wegen. Wegbeheerders gaven aan dat ze bij sommige wegen niet wisten hoe ze de richtlijnen toe moesten passen, omdat deze niet in een categorie in te delen waren.[4] In 2018 is de grijze weg in de visie van Duurzaam Veilig 3 terug te vinden. De visie stelt dat er problemen zijn rondom het inrichten van grijze wegen. Hier worden grijze wegen beschreven als wegen die meer dan één functie kennen in de praktijk. Het rapport gaat niet uitgebreid in op de oplossing voor grijze wegen.[5]

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]