Grimaldi Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Grimaldi groep)
Ga naar: navigatie, zoeken
Grimaldi Groep
De Eurocargo Palermo van Grimaldi Lines.
De Eurocargo Palermo van Grimaldi Lines.
Oprichting 1947
Sleutelfiguren Gianluca en Emanuele Grimaldi
Diego Pacella
Hoofdkantoor Napels, Italië
Producten Logistiek en haventerminals, veerdiensten, rederij
Website www.grimaldi.napoli.it
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Grimaldi Groep is een internationale logistieke groep uit Napels. Het is een familiebedrijf dat werd opgericht door Guido Grimaldi in 1947 en het wordt vandaag geleid door zijn twee zonen Gianluca en Emanuele en zijn schoonzoon Diego Pacella.

Activiteiten[bewerken]

De Grimaldi Groep is een internationaal logistiek bedrijf met het hoofdkantoor in Napels. Het is een familiebedrijf en niet beursgenoteerd. Het heeft zich gespecialiseerd in het vervoer per roll-on-roll-offschepen van voertuigen, containers en passagiers. De vloot telt ongeveer 100 schepen en het heeft vestigingen in 25 landen.[1]

In 2010 behaalde Grimaldi Groep een omzet van ongeveer 2,3 miljard euro.[1] In dat jaar vervoerde veerschepen van de vloot 2,7 miljoen passagiers. Het aantal vervoerde 40-voetcontainers was 1,4 miljoen en verder werden 2,8 miljoen voertuigen getransporteerd.[1] Bij de groep werkten circa 8000 medewerkers.[1]

Sinds 2000 is de groep snel gegroeid door middel van acquisities. In 2001 was de overname van Atlantic Container Line (ACL) de eerste grote overname. ACL is vooral actief met roll-on-roll-off schepen op de noord-Atlantische Oceaan. In 2006 kreeg het de meerderheidsbelang in Finnlines die vooral actief is in de Oostzee. In 2008 volgde Minoan Lines die veer- en ro-roschepen inzet in Griekenland en daarbuiten.[1]

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Grimaldi Groep bestaat uit acht belangrijke scheepvaartmaatschappijen:

 • Grimaldi Compagnie di Navigazione
 • Grimaldi & Suardiaz Lines
 • Atlantica di Navigazione
 • Inarme
 • Atlantic Container Line
 • Malta Motorways of the Sea
 • Minoan Lines en
 • Finnlines.

De onderdelen zijn gespecialiseerd in het transport van alle rollende lading en containers tussen Noord-Europa, de Middellandse Zee, Oostzee, West-Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Passagiersdiensten worden aangeboden in de Middellandse Zee en de Oostzee.

Het heeft verder haventerminals in Italie, de rest van Europa en in enkele Afrikaanse havens. Tot slot behoren een aantal logistieke dienstverleners tot de groep.

Grimaldi Lines[bewerken]

Gran Bretagna gebouwd op een werf van Fincantieri
Grimaldi’s Grande Africa
Repubblica di Roma

Grimaldi Lines of Grimaldi Compagnie di Navigazione is het grootste bedrijfsonderdeel. Het staat onder leiding van Gianluca Grimaldi, met Emanuele Grimaldi en Diego Pacella als managing directors. Grimaldi Lines houdt zich vooral bezig met Ro-Ro transport in het Atlantische gebied.

Diensten[bewerken]

 1. EUROMED services (tussen NW-Europa en Middellandse zee)
 2. West Africa services (tussen NW-Europa en W-Afrika)
 3. South America services (tussen NW-Europa en Z-Amerika)

Vloot[bewerken]

Dit overzicht is mogelijk incompleet; u kunt helpen door het uit te breiden.

De vloot van Grimaldi Lines bestaat uit 4 klasses.

Grande Europa klasse[bewerken]

Deze klasse bestaat uit vijf zusterschepen; Grande Europa, Grande Ellada, Grande Mediterraneo, Grande Scandinavia en Gran Bretagna. De Grande Europa heeft een lengte van 181 meter en 51.714 ton gross tonnage of bruto-tonnenmaat. Ze kan 2500 voertuigen, 2000 Ro-Ro en 400 TEU laden met een ramp capacity van 150 ton en haalt snelheden tot 20 knopen.

Grande Africa klasse[bewerken]

De Grande Africa heeft 9 zusterschepen binnen deze klasse. De Grande Amburgo, Grande Brasile, Grande San Paolo, Grande Francia en Grande Buenos Aires varen op de Northern Express Service en op Zuid-Amerika. De Grande Atlantico, Grande Nigeria, Grande Argentina, Grande Africa en Grande America varen op Central Express Service. De Grande Africa is de grootste klasse met haar 214 meter en 56.650 ton gross tonnage. Ze kan 2500 voertuigen, 2500 Ro-Ro en 800 TEU laden met een ramp capacity van 250 ton en haalt eveneens snelheden tot 20 knopen.

Repubblica de Brasile klasse[bewerken]

De Repubblica de Brasile heeft twee zusterschepen, de Repubblica Argentina en de Repubblica di Venezia. Republica de Brasile meet 206 meter en heeft een gross tonnage van 51.925 ton. Ze heeft een laadcapaciteit van 1200 voertuigen, 1700 Ro-Ro en 800 TEU en haar ramp heeft een capaciteit van 180 ton. De maximale snelheid is 18 knopen.

Repubblica di Amalfi klasse[bewerken]

De Repubblica di Amalfi heeft alleen de Repubblica di Roma als zusterschip. Ze is met 216 meter het langste schip van de vloot, maar heeft de kleinste bruto-tonnenmaat van 48.600 ton. Ze kan 2000 voertuigen, 1500 Ro-Ro en 800 TEU laden met een ramp capacity van 150 ton. De maximumsnelheid is 18,5 knopen.

Externe links[bewerken]