Groot- en Kleinmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot- en Kleinmeer
Groot- en Kleinmeer (Noord-Brabant)
Groot- en Kleinmeer
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 19′ OL
Basisgegevens
Soort water vennen
Foto's
Groot- en Kleinmeer vanuit het vliegtuig
Groot- en Kleinmeer vanuit het vliegtuig
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Grootmeer en het Kleinmeer zijn twee vennen in Wintelre, gemeente Eersel. Deze liggen op ruim 1 km ten zuidwesten van de dorpskern van Wintelre.

De vennen liggen in het bosgebied Buikheide en Oude Molen, dat eigendom is van de gemeente Eersel en 520 ha groot is. Zij zijn niet verzuurd en wegens hun bijzondere plantengroei in 1990 aangewezen als beschermd natuurmonument. Momenteel maken zij deel uit van het Natura 2000 gebied Kempenland-West.

Deze vennen zijn op natuurlijke wijze ontstaan door verstuiving van zand tijdens de koude periode van het Weichselien. Het Grootven meet 19 ha en behoort daarmee tot de grotere vennen van Noord-Brabant.

Sinds 1952 worden de vennen gebruikt voor de berging van spoelwater dat vrijkomt bij de bereiding van drinkwater in het nabijgelegen Pompstation Vessem. Dit spoelwater is kalkrijk, waardoor de verzuring die in de meeste vennen van Noord-Brabant is opgetreden, wordt geneutraliseerd. Hierdoor is er een bijzondere plantengroei, waaronder oeverkruid, naaldwaterbies, gesteeld glaskroos, pilvaren en klein blaasjeskruid. Verder is hier een leefgebied van de heikikker.

Wel bevat het spoelwater verontreinigingen. Tegenwoordig worden deze bezonken in het Kleinmeer, waar het water ook door riet wordt gezuiverd. Vervolgens komt het in een stelsel van bezinksloten om ten slotte te verblijven in een voorbassin dat met een aarden wal is afgescheiden van het Grootmeer. Van daar wordt het dan binnengelaten. De vennen kunnen in natte tijden hun water lozen op de Kleine Beerze.

De waterstand van beide vennen Grootmeer kan van nature sterk wisselen, en in droge zomers is droogvallen niet ongewoon. De verdroging van de omgeving heeft echter dermate ernstige vormen aangenomen, dat Groot- en Kleinmeer gewoonlijk droogliggen wanneer de aanvoer van spoelwater wordt onderbroken.

Omgeving[bewerken]

Direct om het Grootmeer heen ligt het bosgebied Buikheide. Dit is een gebied waar ooit productiebos op is aangeplant. Dit bos is gerooid om het Groot- en Kleinmeer heen, zodat daar een meer afwisselend begroeiingspatroon is ontstaan. Verderop in het gebied vindt men, naast stukken eentonig dennenbos, ook veel percelen met meer open bos en met volgroeide Amerikaanse eiken en fraaie sparren. Ten oosten van de Buikheide vindt men een landbouwgebied, ten noorden ligt de Oostelbeerse Heide, terwijl in het westen het natuurgebied Dal van de Kleine Beerze is te vinden. De vennen behoren tot het dorp Wintelre, alwaar de lokale bevolking de vennen resp. "Ouw meer" en "Jong meer" noemt.

In het zuiden sluit het gebied aan op de plaats Vessem en zijn er grafheuvels te vinden bij Toterfout en Halfmijl.

Recreatie[bewerken]

Er zijn allerlei tochten in het bos uitgezet voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. Een natuurwandelpad voert langs de vennen. Bij het Grootmeer is een uitkijkpost aangelegd, van waar men een panoramisch overzicht over het gebied heeft.