Guajiru (Ceará)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Guajiru is een dorp gelegen in het district Flecheiras, gemeente Trairi in de Braziliaanse deelstaat Ceará, 133 kilometer van Fortaleza.

Het dorp is geliefd onder kitesurfers en wordt gekenmerkt door de vele jangadas op het strand.

Toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

Het toponiem komt van het Tupi guá'yary door de verbastering guajeru,[1] verwijzend naar de ikakopruim, een vrucht met een exotische smaak die voorkomt in de plaatselijke duinen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Guajiru begon in de 19e eeuw bevolkt te worden, toen verschillende families tussen 1870 en 1913 naar de plaats verhuisden, aangetrokken door het vruchtbare land en de overvloed aan vis. De dorpsvereniging ontstond in 1988 als reactie op de groei en verstedelijking van de plaats.

Ongeveer in 1872 verscheen een Portugees schip aan de kustkust, tussen Mundaú en Paracuru. Aan boord van het schip bevond zich de Portugese prinses Maria Furtado de Mendonça die een gouden beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Bevrijding met zich meebracht.[2] Uit angst om het niet te overleven, deed de prinses een belofte aan de heilige: als ze ergens droog en veilig zou aankomen, zou ze een stuk land kopen en een kapel bouwen voor het beeld van de heilige. Toen ze voor anker gingen op het strand van Guajiru, vonden ze geen mensen die ze konden benaderen, dus liepen ze richting Trairi, waar ze drie kleine huisjes vonden. Het was toen op deze plek dat ze deed wat ze had beloofd, opdracht gaf tot de bouw van de kapel en het gouden beeld schonk.

Tegelijkertijd trokken de Potiguara indianen die de regio bewoonden door het strand van Guajiru en vestigden zich in de plaats die voorheen Flecheirinha heette. Ze noemden het Guajiru, naar een veel voorkomende vrucht in de regio. Naarmate de tijd verstreek, vestigden mensen zich in dit dorp. De eerste bewoners van Guajiru waren Manoel Grande en Doca Magalhães.

De kapel van Onze Lieve Vrouwe van de Zeevarenden bevindt zich aan het Pedro Necoplein. Op 15 augustus wordt de dag van de patroonheilige van het district Guajiru gevierd, met 9 dagen noveen en vieringen. Binnenin heeft de kapel een afbeelding van de heilige, geschonken door het dorp Icarai de Amontada.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Een klein dorp, wier huizen zich uitstrekken over een strook land tussen het strand en de duinen en waarvan de overgrote meerderheid gewijd is aan ambachtelijke visserij, toerisme, en landbouw.