Gudrun Burwitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gudrun Burwitz-Himmler)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gudrun Himmler met haar moeder
Gudrun Burwitz-Himmler (rechts) met haar moeder Margarete Himmler-Boden (links)

Gudrun Burwitz (München, 8 augustus 1929), geboren als Gudrun Himmler, is de enige dochter van SS-voorman Heinrich Himmler en diens vrouw Margarete Boden. Haar koosnaampje was Püppi. Ook werd ze weleens de nazi-prinses genoemd.

Gudrun heeft een halfbroer en -zus; nadat haar vader zijn vrouw en kind in 1939 verliet omdat hun huwelijk slecht was, leefde hij jarenlang samen met zijn maîtresse, Hedwig Potthast. Samen kregen zij een zoon en een dochter.

Na de Tweede Wereldoorlog zat Gudrun Himmler samen met haar moeder vier jaar gevangen in de Britse zone in Duitsland. Later verklaarde ze dat dit de zwaarste jaren van haar leven waren en dat ze enkel moest boeten voor de daden van haar vader die kort na zijn arrestatie zelfmoord had gepleegd. Rond deze tijd trouwde Gudrun Himmler met Wulf-Dieter Burwitz. Ze heeft nooit afstand genomen van de denkbeelden van haar ouders. Zo is ze sinds 1951 actief in de stichting Stille Hilfe, die in nood geraakte of veroordeelde voormalige SS'ers ondersteunt en geld inzamelt voor de neo-nazi-beweging. Ze heeft zich ingespannen om uitlevering van de Nederlandse SS'er Klaas Carel Faber aan Nederland tegen te houden.[1] Ook onderhield ze nauwe contacten met de Nederlandse zwarte weduwe, Florrie Rost van Tonningen-Heubel en bezoekt ze nog altijd bijeenkomsten van SS-veteranen. Ze woont in Fürstenried, een voorstad van München.